projekt
De kognitiva sjukdomarna ökar i takt med att befolkningen blir äldre, men genom att ändra levnadsvanorna går det att påverka riskfaktorerna. I välfärdsområdet har man nu börjat testa en mångformig modell för rådgivning om levnadsvanor. Försöket samordnas av projektet Framtidens social- och hälsocentral i Österbotten.
Projektbyrån påbörjade sin verksamhet i januari 2022 i samband med att Österbottens Välfärdsområde startade. Tanken är att både större och mindre utvecklingsprojekt ska finnas samlade vid projektbyrån och målsättningen är att projektbyråns verksamhet ska stödja utvecklingsarbetet i organisationen. Via projekten utvecklas nya metoder och processer som i slutändan ska ge klienterna och patienterna bättre service och vård.
Inom ramen för projektet Framtidens social- och hälsocentral i Österbotten arrangerade man en tredelad seminarieserie för direktörerna och cheferna inom social- och hälsovården i Österbotten. Syftet med seminarieserien var att lära dem kunskaper och färdigheter som de behöver i organiseringen och ledningen av den mångprofessionella verksamheten social- och hälsovårdstjänsterna i Österbotten.
Syftet med mobilprojektet är att inom Österbottens välfärdsområde skaffa och ta i bruk en elektronisk …
Genom att förbättra vårt samarbete kan vi skapa äkta påverkningsmöjligheter och genom det skapa behovsenliga tjänster inom vårt område för alla åldersgrupper.
Vi behöver alla ett arbete som motsvarar vår förmåga, medan samhället igen behöver att så många som möjligt får och kan arbeta. En arbetsförmögen person som inte kan sysselsättas blir dyr för oss alla. Inom ramen för det projekt som bedrivs i anslutning till regeringens program för arbetsförmågan strävar man efter att stöda partiellt arbetsföras arbetsförmåga och sysselsättning genom att identifiera de partiellt arbetsföras arbets- och funktionsförmåga, deras behov av stöd med tanke på arbetsförmågan samt genom att göra det lättare för dem att sysselsättas och hållas i arbetslivet.
Familjecentret är ett nätverk som för samman alla tjänster för barnfamiljer. Målet är att skapa en verksamhetsmodell som hjälper familjerna i vardagen på ett helhetsbetonat sätt. De professionella får utbildning så att de ska ha bra verktyg för att stöda familjer i olika livssituationer. På familjecentrets träffpunkter vill man erbjuda ett öppet rum för barnfamiljer där olika aktörer tillsammans kan ordna mångsidiga tjänster. Via det digitala familjecentret kan man få information och råd dygnet runt.
Under ett års tid har projektet för Strukturreformen i Österbotten utvecklat verksamhetsmodeller för att främja hälsa och välfärd, informationsledning och elektroniska tjänster. Detta för att stötta beredningen av den frivilliga regionala samkommunen för Österbottens välfärdsområde. Nytt år och nya möjligheter innebär i denna kontext att Strukturreformsprojektet i Österbotten har kommit till sin ända – men utvecklingen består.
Social- och hälsovårdsministeriet stöder Framtidens social- och hälsocentral i Österbotten genom att bevilja statsunderstöd för projektens utvecklingsarbete under åren 2022-2023.
Inom ramen för projektet Framtidens social- och hälsocentral i Österbotten har man tagit fram verksamhetsmodellen för familjecentret och gjort upp processbeskrivningar för servicehandledningen och IPC-metoden. Professionella har fått utbildning i bland annat metoderna Föra barnen på tal och IPC.