projekt
Österbottens välfärdsområde testar en ny digital sjukvårdsmottagning från och med mitten av april. Till en början kommer hälften av välfärdsområdets invånare att ha tillgång till den digitala mottagningen. Under försöksperioden kommer användningen av tjänsten att följas upp och utvecklas.
Hur kan vi öka förståelsen för autismspektrumet och främja jämlikhet i samhället? Webbinariet på internationella autismdagen den 2 april kommer att ge information, verktyg och perspektiv för att stöda välbefinnandet hos människor med autism.
Välmåendeguiden är en ny lättanvänd webbsida som samlar information och tjänster för ditt välbefinnande. Där kan du hitta kommuners, organisationers och välfärdsområdets tjänster som hjälper dig att ta hand om dig själv.
Ett arbetsförmågeteam är ett sektorsövergripande samarbetsteam som granskar klientens situation i sin helhet och erbjuder skräddarsytt stöd för sysselsättning.
Nu kan tid till skötare bokas via webben i hela välfärdsområdet i och med att servicen nu utvidgats även till Jakobstadsområdet, Kaskö och Kristinestad.
Året 2023 går mot sitt slut och likaså projektet Framtidens tjänster som stöder äldres boende hemma (TulKoti). Anna Wadén, koordinerande serviceförman för hemvården på södra området och Berit Kivimäki, chef för servicehandledningen har båda två deltagit aktivt i utvecklingsarbetet under de två år som projektet pågått. ”Att delta i utvecklingsarbetet har varit både intressant och givande”, konstaterar Wadén.
Ninni-stödgruppverksamheten är avsedd för barn och unga som lever i en familj med missbruk och/eller psykisk ohälsa. Stödgruppsverksamheten är riktad till barn och unga i åldern 10–24 år.
Inom projektet Prima Botnia – Välmående Österbotten har ett pilotprojekt påbörjats, i vilket man med hjälp av digitala verktyg testar olika stödformer för närståendevårdare.
Inom projektet Framtidens tjänster som stöder boende hemma för äldre (TulKOTI) har teknologikappsäckar samt en hjälpmedelskatalog sammanställts. Projektets målgrupp är hemmaboende äldre som inte uppfyller kriterierna för hemvård, därför har syftet varit att hitta alternativa lösningar för att stöda ett tryggt och säkert hemmaboende.
I utvecklingsprojektet IPS – Sijoita ja valmenna! (Placera och träna!) testas IPS-arbetsträning som en del av rehabiliteringen för personer som lider av allvarliga psykiska störningar i Österbottens välfärdsområde. Målet är att främja att personer i psykiatrisk rehabilitering återvänder eller kommer ut på arbetsmarknaden och stannar där.