projekt
Nu kan tid till skötare bokas via webben i hela välfärdsområdet i och med att servicen nu utvidgats även till Jakobstadsområdet, Kaskö och Kristinestad.
Året 2023 går mot sitt slut och likaså projektet Framtidens tjänster som stöder äldres boende hemma (TulKoti). Anna Wadén, koordinerande serviceförman för hemvården på södra området och Berit Kivimäki, chef för servicehandledningen har båda två deltagit aktivt i utvecklingsarbetet under de två år som projektet pågått. ”Att delta i utvecklingsarbetet har varit både intressant och givande”, konstaterar Wadén.
Ninni-stödgruppverksamheten är avsedd för barn och unga som lever i en familj med missbruk och/eller psykisk ohälsa. Stödgruppsverksamheten är riktad till barn och unga i åldern 10–24 år.
Inom projektet Prima Botnia – Välmående Österbotten har ett pilotprojekt påbörjats, i vilket man med hjälp av digitala verktyg testar olika stödformer för närståendevårdare.
Inom projektet Framtidens tjänster som stöder boende hemma för äldre (TulKOTI) har teknologikappsäckar samt en hjälpmedelskatalog sammanställts. Projektets målgrupp är hemmaboende äldre som inte uppfyller kriterierna för hemvård, därför har syftet varit att hitta alternativa lösningar för att stöda ett tryggt och säkert hemmaboende.
I utvecklingsprojektet IPS – Sijoita ja valmenna! (Placera och träna!) testas IPS-arbetsträning som en del av rehabiliteringen för personer som lider av allvarliga psykiska störningar i Österbottens välfärdsområde. Målet är att främja att personer i psykiatrisk rehabilitering återvänder eller kommer ut på arbetsmarknaden och stannar där.
Terapinavigatorn är en webbtjänst, i vilken man anonymt kan fylla i en kartläggning angående utmaningar med den mentala hälsan. Användarnas erfarenheter visar att processen för att förstå klientens situation samt att få tillgång till vård snabbas upp.
Under det senaste året har ett intensivt arbete kring att förbättra datakvaliteten för tjänsterna inom primärvården, munhälsovården och socialvården pågått i Österbottens välfärdsområde. Målsättningen har varit att förenhetliga verksamhetsmodeller, processer och registrering av data.
Avgiftsfri prevention för unga under 25 år startade som ett försök, men fortsätter i nästa år som en del av välfärdsområdets egen verksamhet.
Genom virtuella verkligheter (eng. virtual reality, VR) får användaren möjlighet att stiga in i en virtuell värld som omsluter användaren i 360 grader. Detta är nu möjligt att prova på inom Österbottens välfärdsområde.