munhälsovård
− Det var inte mitt förstahandsval att bli tandläkare. Småningom växte jag ändå in i arbetet och i dag har jag svårt att se mig själv utan min yrkesroll, säger Marcus Wägar.
Målet med den nationella rekommendationen om god medicinsk praxis är att ge patienter vård i rätt tid. Patienterna kallas till undersökning på basen av sina riskfaktorer.
I sommar är en del av våra enheter stängda eller har avvikande öppettider.
Att få tillräckligt med arbetskraft är den största utmaningen som social- och hälsovården kommer att ha i framtiden. Befolkningen i arbetsför ålder minskar samtidigt som den äldre befolkningen växer, konstaterar rapporten Hur mår Österbotten? som beskriver nyckeltalen för samt hälsan och välbefinnandet hos befolkningen i Österbotten. Antalet österbottningar som inte rör på sig alls och som har försämrad rörelseförmåga har ökat i alla åldersgrupper.
Till en del av Österbottens välfärdsområdes tjänster kan man anmäla sig via automater, nu går …
Jul- och nyårshelgen påverkar öppettiderna på våra verksamhetsenheter. Icke-brådskande mottagningar, såsom hälsostationer och polikliniker, är stängda 24–26.12.2023 och 1.1.2024. Även munhälsovårdens tidsbokning och mottagningar håller stängt. Under dessa helgdagar kan du i brådskande ärenden ringa jourhjälpsnumret 116 117 och i nödfall nödnumret 112.
Sedan år 2008 har Vasa haft en tandklinik där man ordnat decentraliserad undervisning för kandidater i odontologi på Åbo universitet. Undervisningsverksamheten har endast varit en del av hela verksamheten på undervisningstandkliniken. Även om undervisningen föreslås upphöra kommer den övriga verksamheten på tandkliniken att fortsätta som vanligt.
Med munhälsovårdens mobila klinik kan hundratals skolelevers tänder kontrolleras i vinter. Verksamheten startar i början av november i Nedervetil i Kronoby.
På Vasaesplanadens tandklinik piloteras en modell med s.k. Helahoito-besök där målet är att vårda en patient så klar som möjligt under ett och samma besök.
Tidsgränserna för vårdgarantin ändras den 1 september
Vårdgarantin, det vill säga den lagstadgade tidsgräns inom vilken man ska få vård inom primärvården skärps i början av september. Välfärdsområdet fortsätter vidta åtgärder för att väntetiderna ska bli kortare och tillgången till servicen ska bli bättre.