äldre personer
Många seniorer klarar sig i sina hem, men känner sig ensamma och har svårt att få tiden att gå. Det är där som Vitsippan och ett tjugotal andra dagcenter kommer in i bilden.
I Österbotten utvecklas familjevården för äldre för att de ska kunna erbjudas stöd och omsorg hemma. Familjevården ger mening i både den vårdbehövandes och vårdarens liv.
Österbottens välfärdsområde förbereder utvecklingen av gemenskapsboende och förändringar i de äldres serviceboende med heldygnsomsorg.
Den 16 september kl. 9 öppnar undervisningsklinik NoVa sina dörrar på Brändö i Vasa. Kliniken erbjuder hjälp med låg tröskel och stöd som främjar livsföringen och den psykiska hälsan. Studerande som studerar social- och hälsovård vid yrkeshögskolorna VAMK och Novia arbetar på kliniken under det vakande ögat av välfärdsområdets yrkesutbildade personer. Alla över 18-åriga österbottningar välkomnas till kliniken.
I Österbotten erbjuder man för tillfället mer serviceboende än i landet i övrigt när servicen ställs i förhållande till befolkningen. Välfärdsområdet har ökat antalet tjänster som stöder hemmaboende, och nu planerar välfärdsområdet att minska antalet serviceboendeplatser med heldygnsomsorg för äldre. Minskningen av platserna kommer att genomföras under de kommande åren. Alla nuvarande klienter på serviceboenden tryggas ändå en plats, oberoende av förändringen.
Nu har Österbottens välfärdsområde bestämt hurdant gemenskapsboende området ska erbjuda i framtiden. Gemenskapsboende är ett bra alternativ för den som inte längre klarar sig i sitt eget hem, men som heller inte behöver omsorg dygnet runt. Gemenskapsboende möter det behov på en trygg omgivning som äldre har.
Genom effektiverad hemrehabilitering får kunden möjlighet att öva upp sin funktionsförmåga i det egna hemmet. Keijo Rautola i Vasa är nöjd med erfarenheten.
"Jag hade inte räknat med att få så här bra hjälp efter sjukhusvistelsen."
Att få tillräckligt med arbetskraft är den största utmaningen som social- och hälsovården kommer att ha i framtiden. Befolkningen i arbetsför ålder minskar samtidigt som den äldre befolkningen växer, konstaterar rapporten Hur mår Österbotten? som beskriver nyckeltalen för samt hälsan och välbefinnandet hos befolkningen i Österbotten. Antalet österbottningar som inte rör på sig alls och som har försämrad rörelseförmåga har ökat i alla åldersgrupper.
Gemenskapsboende ger trygghet och socialt umgänge med andra. På Bostället bor man i egna ettor, men man äter och umgås med varandra. Klienterna får bland annat hjälp med att ta medicin, tvätta sig och klä på sig. Så här ser en dag på gemenskapsboende ut.
Nästa år kommer åtminstone de som fyller 70 och 80 år att få en inbjudan till gruppträffar på seniorrådgivningen.