Till innehållet

Vid akuta situationer

Om du eller någon annan är i omedelbar fara, ring 112.

Du kan också vända dig till social- och krisjouren, skyddshemmet eller andra instanser för akut stöd och skydd.

Våld i nära relationer innebär att våldsutövaren och offret har eller har haft en nära relation till varandra. Det förekommer ofta i hemmiljön och förblir ofta dolt. Våldet kan riktas mot en nuvarande eller tidigare partner, barn, nära släkting eller annan närstående.

Våld kan ta uttryck i många olika former, och dess konsekvenser är unika för individen. Alla typer av våld är allvarliga och måste tas på största allvar, eftersom konsekvenserna kan bli mycket allvarliga eller till och med livshotande. Våld upphör sällan av sig själv – det eskalerar ofta och blir grövre med tiden.

Konflikter kan uppstå i alla relationer, och gräl är en naturlig del av livet, men våld är aldrig naturligt. Om du känner oro för din säkerhet, om någon annans beteende bekymrar dig, eller om våld redan har blivit en del av er vardag, finns det stöd och hjälp att få.

I välfärdsområdet kan alla som påverkas av våld få stöd – de som utsätts, de som utövar det och de som bevittnar det. Våld påverkar hela familjen, och barn drabbas särskilt hårt. Det är viktigt att bryta våldets mönster och söka hjälp.

Vad är våld?

Fysiskt våld – Inkluderar handlingar som att knuffa, slå, sparka, lugga, slå någons huvud mot något, strypa, klösa, riva, skaka eller använda skjut- eller eggvapen, samt hot om fysiskt våld.

Psykiskt våld – Kan vara att förtrycka, kritisera, skälla, förakta, kontrollera, begränsa socialt umgänge, visa kraftig svartsjuka, isolera någon, förstöra saker, skada husdjur eller hota med någon av dessa handlingar. Hot om självmord är också ett exempel på psykiskt våld.

Sexuellt våld – Inkluderar handlingar som våldtäkt, försök till våldtäkt, sexuella övergrepp, tvång till sexuella handlingar och inskränka någons sexuella självbestämmande rätt.

Ekonomiskt våld – Kan vara att hindra någon från att använda sina egna pengar självständigt, att kontrollera eller hindra deltagande i ekonomiska beslut, att tvinga någon att ge bort sina pengar eller hota med ekonomiskt våld eller utpressning.

Illabehandling eller försummelse – Kan vara att lämna ett barn, äldre person eller en person med funktionsnedsättning utan nödvändig vård, hjälp eller omsorg, eller att skada någon med läkemedel, rusmedel eller kemikalier.


Kulturellt eller religiöst våld och hedersrelaterat våld – Kan inkludera tvång till religiös övertygelse, hot om våld eller användning av våld med hänvisning till religion eller kultur (s.k. hedersvåld), könsstympning eller hot med koppling till religionen.

Förföljelse – Upprepade närmanden, följande eller iakttagelser som orsakar ständig rädsla hos offret, såsom att övervaka offret i närheten av deras hem eller arbetsplats, upprepade hot efter ett förhållande avslutats, eller att förfölja offrets närstående.

Digitalt våld – Kan inkludera kränkningar, kontroll, övervakning eller skada som sker via informations- och kommunikationsteknik, såsom att använda terminaler, smarta enheter, positioneringsteknik, appar och snabbmeddelandetjänster för att skada eller kontrollera en annan person. Det kan också inkludera att använda andra personer, som gemensamma barn, för att utföra våldshandlingar indirekt.

Materiellt våld – Våldet utövas genom att slå sönder saker, slå i väggar eller kasta föremål. Det väcker fruktan och är skrämmande. Det kan också handla om att man förstör något föremål som betyder mycket för den andra personen.

Hjälp finns!

Det finns många professionella aktörer som erbjuder stöd både till dig som utsatts för familjevåld eller våld i nära relationer och till dig som utövat våld eller är orolig för att göra det. Yrkesutbildad personal hjälper dig att kartlägga situationen och hitta rätt stöd för dig och dina närstående. Om du misstänker att våld pågår, har förekommit, eller om du är osäker, tveka inte att söka hjälp.

Hjälp från välfärdsområdet

Social- och krisjouren

06 218 9555 (24/7)
Social- och krisjouren hjälper invånare och personer i välfärdsområdet med akuta sociala åtgärder, brådskande socialservice och krishjälp.

Seri-stödcenter

040 589 4752 (24/7), även textmeddelande
Seri-stödcentret erbjuder snabb hjälp och stöd för alla över 13 år som utsatts för sexuellt våld.

Psykiatrins jourhavande sjukskötare

06 213 2009 (24/7)
Vem som helst kan när som helst ringa gratis för att få råd och vägledning.

Hjälp från andra aktörer

Österbottens skyddshem

06 312 9666 (24/7)
Skyddshemmet erbjuder gratis hjälp till alla som utsatts för eller hotats med våld i nära relationer, oavsett kön eller ålder. Det är en trygg plats för kortare vistelser vid akuta kriser, där du kan få krishjälp, tryggt boende och psykosocialt stöd.

Brottsofferjouren

Brottsofferjourens (RIKU) uppgift är att förbättra brottsoffrets, hans eller hennes närmastes och vittnens ställning bland annat genom att producera stöd- och rådgivningstjänster med låg tröskel.
116 006, på svenska mån-fre kl. 12-14

Närståendevåldsenheten Avokki

På Avokki arbetar sakkunniga med olika former av familje- och närståendevåld. Avokki erbjuder hjälp och stöd åt alla i familjen; den som blivit utsatt för våld, våldsutövaren och även barn och ungdomar som bevittnad våld. Stöd erbjuds också om du själv är orolig över hur du använder våld eller är rädd att börja använda våld.

FRIDA – Fri från våld

FRIDA- Fri från våld finns i Jakobstad och erbjuder stöd och hjälp vid närståendevåld eller sexuella övergrepp. Man kan ta kontakt direkt vid en våldssituation, när våldet pågått en längre tid eller när våldet har upphört men man behöver hjälp att bearbeta sina erfarenheter.

050 596 0980 mån-fre kl. 8-16

MIELI Kriscenter Österbotten

MIELI Kriscenter Österbotten erbjuder kostnadsfritt samtalsstöd vid livskriser och svåra situationer i livet.
Mån-tors kl. 9-14, 044 979 2439

Nollalinjen

Gratis riksomfattande Nollinjen (24/7) tfn 080 005 005 till alla som blivit utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld eller hot om våld i en nära relation. 

Videofilmer om våld