Till innehållet
Allmänt

Solel för H-husets ventilationssystem

Jenni Siirilä och Toni Ahola står på taket framför solpaneler.
På tio månader har solpanelerna på det nya H-huset i Vasa har producerat nära nog 40 000 kilowattimmar (kWh) el. Med förnybar energi kan huset varje år både minska sitt koldioxidavtryck och naturligtvis också spara stora summor pengar. Investeringen i solpanelerna betalar sig själv redan på några år.

Det finns totalt 206 solpaneler, varav 168 har monterats på taket och 38 på väggen. Driftschef Toni Ahola som ser över elanvändningen på sjukhusområdet i Vasa berättar att solpanelerna producerat totalt 37 602 kWh el sedan de togs i bruk i början av augusti 2022. Panelernas elproduktion kan följas upp i realtid.

– Exempelvis i december producerade panelerna endast 129 kWh el, medan de i maj producerade 11 059 kWh el, säger välfärdsområdets planerare för hållbar utveckling Jenni Siirilä.

Solenergin utnyttjas till hundra procent i ventilationen för H-huset.

– Elen kan styras till fler än bara en plats på sjukhuset, exempelvis till vägguttagen i caféet, men i H-huset använder ventilationsanläggningen mest elektricitet just på sommaren när behovet av frisk luft är störst. Därför kan också solenergins högsäsong utnyttjas maximalt, säger Ahola.

Sjukhus behöver ofta betydligt effektivare ventilation och nedkylning än många andra fastigheter. God ventilation är viktig för att patienterna ska tillfriskna och återhämta sig. Sjukhuset är också en mycket mångsidig byggnad med många olika slags utrymmen som alla ställer sina egna krav på ventilationen.

Solpaneler på H-husets tak, solig dag.
I den nya generationens sjukhusbyggnad sköts ventilationen under sommarmånaderna med solenergi.

H-husets solpaneler är monterade och riktade så att de tar upp maximal mängd solstrålning varje dygn. Det bästa vädret för elproduktion är klart och soligt väder, men energi kan tas tillvara också när det är mulet. H-huset energitillgång är säkrad även under de mörkaste årstiderna, för då köps den elektricitet som behövs av elnätsbolaget.

– Välfärdsområdet köper endast grön el till sjukhusområdet i Sandviken

Jenni Siirilä

H-husets solpaneler är smutsavstötande och i praktiken helt underhållsfria. De har en effektgaranti på upp till 25 år.

Bildtext på huvudbild: Planeraren för hållbar utveckling Jenni Siirilä och driftschef Toni Ahola presenterar de solpaneler som är monterade på H-husets tak.