Rör på dig, gående ger välmående
Vad händer om man inte rör på sig? Therese Bäck som arbetat länge som fysioterapeut vet att orörlighet kan leda till rygg-, nack- och axelbesvär.
– Människor i alla åldrar kan drabbas, men de är vanligast bland personer i arbetsför ålder. För mycket sittande eller stående med ryggen och huvudet framåtböjt kan vara en orsak till problemen, konstaterar Bäck.
Det och statisk belastning kan orsaka besvär.
Om man är på benen hela tiden i sitt arbete så belastas de nedre extremiteterna för mycket. Även de som arbetar stående borde gå eller sitta emellanåt för att få variation.
Även om man samlar på sig steg under arbetsdagen så behöver man trots det motionera på fritiden.
– Exempelvis anstaltsvårdare som går mycket i sitt arbete får ändå problem i sina nedre extremiteter och axlar, eftersom arbetet är tungt och enformigt. Om man inte har tillräckligt med muskelstyrka är man hela tiden tvungen att arbeta på sin yttersta gräns, vilket igen leder till besvär. Efter arbetsdagen är det viktigt att göra återhämtande och stärkande muskelövningar, säger Bäck.
Viktigt med mångsidig motion
Ett tungt arbete kräver alltså bra kondition. För en som rör på sig i sitt arbete kan exempelvis simning och vattengympa vara ett bra sätt att röra på sig eftersom dessa grenar inte tär på lederna, medan en som sitter i sitt jobb kan i stället för att sitta i gymmaskiner välja mer aktiva motionsformer.
– Om man börjat med en ny motionsform lönar det sig inte att genast köra på för fullt, utan komma ihåg att börja med måtta, för annars kan exempelvis träningen i motionstrappan ge knä-, höft-, rygg- och vristbesvär. Det bästa är att variera mellan olika motionsgrenar och komma ihåg att ha vilodagar, säger Bäck.
Om man ändå får ont efter sitt motionspass behöver man enligt Bäck inte genast bli orolig. Man kan försöka åtgärda smärtan med hemmaknep som kallt, varmt, vila och vid behov smärtstillande medicin och sedan testa på nytt.
Bra med variation
Fysioterapeuten betonar också att allt som vi gör sker framför oss och därför behövs det en motrörelse bakåt. Om vi hela tiden tittar nedåt så kan vi få mobilnacke eller puckelrygg. Som motrörelse kan vi stiga upp och böja oss bakåt eller promenera.
Enligt UKK-institutets rekommendationer borde man ta en paus i sittandet så ofta som möjligt. Bäck rekommenderar att man inte ska sitta i mer än 1,5 timmar.
– Det är också viktigt att variera sin arbetsställning. Elborden är till hjälp, men de hjälper inte om man inte själv höjer dem ibland. En sadelstol är bra att sitta på i en stund, säger Bäck.
För dem som arbetar vid datorn ger fysioterapeuten till råd att hålla armbågarna nära kroppen för att axlarna inte ska belastas. Genom att ibland byta mushanden motioneras också hjärnan.
Fysioterapeuterna aktiverar till motion
I Österbottens välfärdsområde kan man söka sig till fysioterapeutens direktmottagning utan läkarremiss för olika besvär i rörelseorganen, såsom i ryggen och nacken samt i de övre och nedre extremiteterna. Genom att kontakta kundservicecentralen (tfn 06 218 9000) kan man i allmänhet få en tid till fysioterapeutens direktmottagning inom ett par veckor.
Målet med fysioterapi är att motivera och aktivera kunden till att träna och ta hand om sig själv. Tanken är att kunden ska ta en aktiv roll i främjandet av sin egen rörelse- och funktionsförmåga.
– Ibland kan det räcka med bara ett besök hos fysioterapeuten, men i allmänhet krävs det mellan ett och tre besök för att åtgärda besväret, berättar Bäck.
Också UKK-institutets motionsrekommendationer och THL:s motionsrekommendationer har använts som källor.