Till innehållet
Karriärberättelser

Barnmorskan Anna Stenström: ”Jag vill ge patienterna en trygg och bra upplevelse”

En ljushårig kvinna klädd i blå sjukskötarkläder sitter med en bebis i famnen. Hon ser ner på bebisen och ler.
Anna Stenström upphör aldrig att förundras över barnets första andetag. Hon kunde ha blivit volleybollsproffs i stället för barnmorska, men har inte ångrat sitt yrkesval.

Jag har alltid varit barnkär och att bli barnmorska har varit mitt drömyrke ända sedan jag var liten. Innan jag specialiserade mig hade jag ändå ingen aning om hur mångsidigt yrke det är. Förutom mammor och barn sköter vi patienter inom bland annat cancervård och gynekologi. En stor del av jobbet handlar om att lindra symtom och få patienterna att känna sig så bekväma som möjligt.

En barnmorska måste kunna handla och ta beslut i pressade situationer. Jobbet förutsätter att man är social, praktiskt lagd och har ett bra självförtroende. De flesta barnmorskor har också ett visst ansvarsområde. Mitt är återupplivning av bebisar, vilket betyder att jag tillsammans med barnläkarna ansvarar för att utbilda kollegiet och se till att apparaturen och utrymmena som behövs vid återupplivning är i skick.

En barnmorska ska vara social, praktiskt lagd och ha ett bra självförtroende.

Jag får kicks av att agera när läget är akut och varje sekund kan vara avgörande. Samtidigt njuter jag av att hjälpa den nyblivna mamman med till exempel amningen. Amningshandledningen utgör faktiskt den allra största biten av vården efter förlossningen! Det är något som folk i allmänhet inte brukar känna till.

En passligt stor stad

Jag blev färdig barnmorska 2010 och har jobbat på förlossningsavdelningen i Vasa sedan dess. Det har inte känts motigt eller ensidigt en endaste dag. Varje födsel känns fortfarande speciell. Det är en stark drivkraft att som barnmorska få dela många människors mest meningsfulla ögonblick, i synnerhet de gånger då föräldraskapet varit långt ifrån en självklarhet. 

Även de gånger då allt inte går som planerat, vid missfall eller dödfödslar, känns det meningsfullt att kunna ge proffsstöd åt de drabbade. Samtidigt är det viktigt att kunna lita på kollegornas stöd i svåra situationer. Jag har ingen enstaka yrkesmässig förebild, utan inspireras av att känna att patienterna litar på mig och att jag kan hjälpa dem att känna sig trygga.

Jag får kicks av väldigt många olika saker under en arbetsdag.

Min man brukar säga att jag är lyckligt lottad som får stiga upp glad varje gång jag ska till arbetet. Ändå var det nära att livet skulle ha tagit en helt annan vändning. Som 17-åring flyttade jag nämligen till Åbo för att spela volleyboll i junior- och damlandslaget. Jag reste runt i Europa på spelresor och träningsläger och övervägde att satsa fullt ut på en proffskarriär.

I mitten av 2000-talet var ett universitetslag i USA redo att ge mig ett stipendium som skulle ha gett mig möjlighet att studera och spela i tre års tid. Jag valde ändå att satsa på ett yrkesliv i Finland och flytta tillbaka till Vasa, där jag växte upp.  Jag har inte ångrat mitt beslut: Vasa är en passligt stor stad där allt som behövs finns på lämpligt avstånd. Närheten till naturen, havet i synnerhet, är också ett stort plus.

Nyanställda får en mjukstart

Avdelningen för förlossningar och gynekologi i Vasa är rätt liten med kring 40 arbetstagare. Vi är måna om att ge nyanställda en mjukstart och ordentlig introduktion. Innan de får ansvar för egna patienter, får de bekanta sig med utrymmen och utrustning tillsammans med en erfaren kollega. Tröskeln att ställa frågor och be om hjälp är låg.

Jag brukar säga att vi barnmorskor är lite speciella med samma typ av grundkaraktär och humor. Många av oss är starka personligheter och vi är ett väldigt sammansvetsat gäng, som umgås flitigt också på fritiden. Via vårt Instagram-konto får vi visa upp flera sidor av vår personlighet och ge utlopp för vår kreativitet. Det är en bra motvikt till det övriga jobbet. Speciellt roligt är det att fundera ut innehåll till vår årligt återkommande julkalender. Nu är det dags igen!

Avdelningen för förlossningar och gynekologi är mån om att ge nyaställda en mjukstart och ordentlig introduktion. Anna Stenström berömmer sammanhållningen i arbetsgemenskapen.

Medan barnen var mindre jobbade jag deltid i flera år. På så vis gick det bra att kombinera skiftesjobb och småbarnsår. Vi jobbar natt ungefär en gång i månaden och det finns också möjlighet att dagtid jobba dubbelskift, det vill säga 13 timmar i ett sträck. Själv tycker jag om att jobba långa dagar eftersom det ger en möjlighet att bekanta sig bättre med patienterna. På BB finns det då mera tid att sköta dagens sysslor och individualisera vården.

I början av arbetskarriären funderade jag mycket på jobbet när jag var ledig, men numera lämnar jag arbetsärenden på arbetsplatsen. Det är ganska skönt att jag som barnmorska inte riktigt kan jobba på distans.

Anna Stenström

Jobb: Barnmorska på förlossningsavdelningen i Vasa. Har återupplivning av bebisar som specialområde, jobbar också med gynekologi och cancervård.  

Utbildning: Sjukskötar- och barnmorskeexamen 2010. Har studerat vid yrkeshögskolorna Sydväst och Novia.

Fritidsintressen: Njuter av villaliv tillsammans med familjen och rör sig gärna i skog och mark. Spelar padel ibland och gillar att åka skidor på isen under vintern.

Familj: Man, två barn i åldrarna 8 och 11 år.

Vi är 8000 anställda. Var och en av oss har sin egen berättelse och tillsammans är vi Österbottens välfärdsområde. Artikeln är en del av en serie där vi berättar om våra anställdas karriärstigar, tankar om framgång och utmaningar och om välfärdsområdet som arbetsgivare.