rekrytering
− Det var inte mitt förstahandsval att bli tandläkare. Småningom växte jag ändå in i arbetet och i dag har jag svårt att se mig själv utan min yrkesroll, säger Marcus Wägar.
− Det ska vara tillåtet att bli berörd också som proffs, säger sjukskötare Johanna Svenlin. I sitt jobb på en allmänmedicinsk avdelning med palliativ vård möter hon ofta döende människor och deras anhöriga.
Efter tre år brukar jag ofta få en känsla av att det blivit dags för något nytt. Tidigare skulle känslan ha betytt ett byte av arbetsplats, men i välfärdsområdet har det här inte behövts.
Det här är min plats, kände avdelningssekreterare Sirpa Kyrönperä när hon kom till den allmänmedicinska avdelningen. Känslan har varit den samma i 30 år.
Tempot på jouren fascinerar Laura Saario som specialiserar sig i akutmedicin. En utbildningsplats värt sitt anseende med en lärorik och social miljö lämpar sig för den kunskapstörstande Saario.
Anna Stenström upphör aldrig att förundras över barnets första andetag. Hon kunde ha blivit volleybollsproffs i stället för barnmorska, men har inte ångrat sitt yrkesval.
En tvåspråkig arbetsplats behöver inte uteslutas bara för att man ännu inte riktigt behärskar det andra inhemska språket. Provisor Mikko Komsi är ett levande exempel på det.
Diabetesskötare Päivi Strömsholms största utmaning är att få patienterna motiverade. I framtiden behövs det fler skötare med förmågan att bemöta patienterna, för diabetes är en folksjukdom som ökar allt snabbare och som kräver att den professionella vill lära sig och har förmågan att motivera patienten.
Christoffer Jåfs har räddat människor ur brinnande hus och förlöst babyer på motorvägen – men också upplevt frustrationen då inget mer går att göra.
Anställda i Österbottens välfärdsområde får amma eller pumpa bröstmjölk på arbetstid. Det beslutade välfärdsområdets personalsektion på torsdagen den 28 september.