Hjälpmedelsservice
Det finns flera hjälpmedelsutlåningar i Österbotten. Hjälpmedelsservicen är avgiftsfri för dig som har en nedsatt funktionsförmåga som kräver användning av hjälpmedel.
Hjälpmedelsservicen innefattar både de tjänster som hjälpmedelsutlåningen erbjuder och de tjänster som hjälpmedelscentralen erbjuder.
Hjälpmedelsservicen bedömer ditt behov av hjälpmedel och överlämnar hjälpmedel till dig utifrån den gjorda bedömningen. Den handleder dig även i användningen av hjälpmedel och följer upp användningen av dem samt underhåller dina hjälpmedel. Ditt behov av hjälpmedel bedöms av en sakkunnig som gör sin bedömning på basis av nationella kriterier.
Syftet med hjälpmedlen är att
- främja din rehabilitering
- stöda, upprätthålla eller förbättra din funktionsförmåga
- förebygga att din funktionsförmåga försämras.
Hjälpmedel beviljas för personligt bruk och är avgiftsfria för dig. Vi lånar emellertid inte ut vårdförnödenheter eller motionsredskap.
I regel måste du transportera dina hjälpmedel själv, men vi kan hjälpa dig med att transportera stora hjälpmedel (t.ex. hemvårdssängar, lyftanordningar). Ta kontakt om du behöver hjälp med transporten.
Hjälpmedlen är välfärdsområdets egendom. När du längre inte behöver ditt hjälpmedel bör du returnera det till den närmaste hjälpmedelsutlåningen. Du kan returnera också de hjälpmedel som du fått från sjukhuset till hjälpmedelsutlåningen i din hemkommun. Ring hjälpmedelsutlåningen för att komma överens om när du kan returnera dina hjälpmedel.
Kom också ihåg att rengöra hjälpmedlet innan du returnerar det.
Hjälpmedelsutlåningen
De olika hjälpmedelsutlåningarna har varierande öppettider. En del hjälpmedelsutlåningar har öppet vissa dagar, medan en del har öppet enligt överenskommelse. Kontrollera praxisen för hjälpmedelsutlåningen i din hemkommun och ring vid behov till den för att komma överens om när du kan besöka den. Du hittar kontaktuppgifterna i slutet av denna sida.
Du kan låna hjälpmedel som stöder rörligheten, såsom
- kryckkäppar
- rollatorer
- transportrullstolar
samt hygienhjälpmedel, exempelvis toalettförhöjningar eller duschstolar. Dessa bashjälpmedel kräver ingen remiss. Lånetiden för hjälpmedel överenskoms individuellt. Om du fortfarande behöver hjälpmedlet efter lånetiden så bör du ta kontakt med hjälpmedelsutlåningen.
Hjälpmedelscentralen
Alla hjälpmedel som är avsedda för personer som har en svår funktionsnedsättning samt hjälpmedel som kräver specialkunnande (både för barn och vuxna) fås via hjälpmedelscentralen. Dessa hjälpmedel beviljas på basis av en individuell bedömning.
Bedömningarna kräver remiss av läkare. Dylika hjälpmedel inbegriper exempelvis individuella rullstolar, eldrivna hjälpmedel som stöder rörligheten, kommunikationshjälpmedel samt proteshjälpmedel.
När vi fått din remiss kallar vi dig till ett bedömningsbesök.
Kontaktinformation och serviceställen
Obs! På helgdagsafton följs alltid fredagens öppethållningstid.
Utlåningens öppettider må-ti kl. 12-16, ons-fre kl. 8-12
Kontaktuppgifter
Utlåningens öppettider må-fre kl. 8-9 (+ enligt överenskommelse)
Kontaktuppgifter
Enligt överenskommelse, telefontid må-fre kl. 8-9.
Kontaktuppgifter
B-byggnaden
Ingång från Axel Mörnesväg.
Utlåningens öppettider: må-ti kl. 12-15:30, ons, tor, fre kl. 9–12.00 (+ enligt överenskommelse)
Kontaktuppgifter
Utlåningens öppettider kl. 8-9 eller enligt överenskommelse
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter
Utlåningens öppettider kl. 8-9 eller enligt överenskommelse
Kontaktuppgifter
Specialhjälpmedel
Specialhjälpmedel
Endast med tidsbokning.
Kontaktuppgifter
I Österbotten är det Hjälpmedelsenhetens ansvar att anskaffa och besluta om betalningsförbindelser för stödstrumpor. Stöd- och kompressionsprodukter inkluderar till exempel stödstrumpor, stödtights och stödärmar. Målet med att centralisera tjänsten är att standardisera tillgången på kompressionsprodukter och säkerställa likvärdiga och enhetliga tjänster inom hela välfärdsområdet. Beslut om anskaffning och betalningsförbindelser styrs av Nationella kriterier för överlämnande av hjälpmedel för medicinsk rehabilitering. Stödstrumpor och ärmar är anbudsgivna och i besluten för betalningsförbindelserna hänvisas klienten att kontakta kundservicecentralen, varifrån klienten med tidsbokning hänvisas för mätning av stödprodukter av vårdpersonal. Om klienten bor hemma med hemvårdsstöd eller på en boendeserviceenhet görs mätningar och utprovningar där, var klienten finns. Stödprodukter efter operation bekostas av klienten själv.
Allmänna principer gällande stödprodukter:
- Vid behov av stödprodukter för första gången diskuterar klienten med läkaren, som gör ett god medicinsk praxis-rekommendation enligt beviljande av vårdbeslutet. Därefter gör vårdpersonalen mätning och skickar informationen vidare till sekreterare som gör en betalningsförbindelse.
- Klienten får produkterna, i enlighet med om produkterna har använts tidigare eller av vårdpersonal på mottagning, där utprovning och instruktioner i användning ges.
- Vid förnyelsebehov av stödprodukt kontaktar klienten kundservicecentralen för ny betalningsförbindelse och mätning. Om klienten bor i en boendeenhet eller är hemvårdsklient, är klienten i kontakt med enhetens vårdpersonal.
- Beslut om betalningsförbindelse görs vid hjälpmedelscentralen. Hjälpmedelscentralen deltar också i produktupphandlingar och övervakar lika tillgång till stödprodukter.
Bedömning av vårdbehov, tel. 06 218 9000