Till innehållet

Test – Motion 

Testa din egen situation, utgående från testresultaten får du tips om hur du kan förbättra din hälsa och ditt välbefinnande. 

All rörelse är bra

Dagens stillasittande är rena pesten för våra kroppar. Våra kroppar är byggda för rörelse. Lite eller mycket – all rörelse är bra! När man rör på sig händer det mycket i kroppen som gör att man känner sig piggare och starkare.

Vad händer i kroppen

Blodcirkulationen ökar och cellerna tar upp mer syre. Kroppen tar hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner. Mindre stresshormoner avlastar hjärtat och förbättrar både humör och sömn.

Hjärnan påverkas också på flera sätt av fysisk aktivitet. Bland annat frigörs så kallade signalsubstanser, som exempelvis dopamin och serotonin, som motverkar depression och smärta. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan förbättras genom nybildning av nervceller i hippocampus, ett område för minnet. Endorfiner,  som kallas kroppens eget morfin,  frigörs och gör att man känner sig nöjd och belåten.

Motverkar sjukdomar

Motion motverkar en hel rad sjukdomstillstånd: högt blodtryck, övervikt, bukfetma, typ 2-diabetes och blodproppar. Hjärtat pumpar effektivare och det ökade blodflödet stimulerar nybildning av blodkärl. Risken för hjärt- opch kärlsjukdom halveras. Risken för demens, bröstcancer, tjocktarmscancer, artros/värk i lederna och depression minskar.

Minst 30 minuter om dagen

Redan en daglig motion på 30 minuter ger stor utdelning. Välj någon aktivitet som känns något ansträngande så att du blir lite varm, pulsen och andningen ökar men så att du fortfarande kan prata normalt. Öka gärna intensiteten några gånger per vecka (60-80 procent av din maximala kapacitet) för att öka konditionen. Låt gärna någon form av styrketräning ingå två gånger i veckan.
 
Det som man inte alltid kommer att tänka på är alla de vardagsaktiviteter som ger motion. Till vardagsmotion kan räknas: städning, promenad med hunden, dans, bär- eller svampplockning, vedhuggning, gräsklippning, snöröjning, cykling till arbetet, trappor i stället för hiss

Läs mera om Motion