Till innehållet
Allmänt

Ny chattjänst till hjälp för unga och föräldrar

Nu har en ny chattjänst öppnats för vardagsproblem och vardagsorken. På chatten kan unga och föräldrar tre dagar i veckan diskutera med sakkunniga om till exempel rusmedel, psykisk hälsa, föräldraskap och ork.

Problem hos unga och familjer märks på många olika sätt i samhället. Den nya chatten bedrivs i samarbete av Österbottens välfärdsområde, kommuner och organisationer. Sakkunniga från olika sektorer vill gemensamt hjälpa familjer och unga med problem i sin vardag.

– Vi vill erbjuda en kanal där unga och föräldrar kan känna sig bli hörda. Alla chattsvarare har genomgått en utbildning och gör det här vid sidan av sina andra uppgifter ett par timmar i månad, säger projektarbetare Sandra Ström.

Frågorna på chatten besvaras av exempelvis anställda i ungdomsarbete, skolkuratorer, hälsovårdare och socialhandledare.

– Nu deltar redan Vasa mödra- och skyddshem och Navigatorn Jakobstad i det här samarbetet, men vi vill gärna få fler aktörer med i den här verksamheten för att vi ska kunna erbjuda den här chattjänsten även i framtiden, säger Ström.

Chatten kräver inte identifiering

Chatten är öppen på måndagar och onsdagar kl. 15–17 och på fredagar kl. 11–13. Chatten för unga hittas på adressen normaali.fi och chatten för föräldrar hittas på adressen enjaksa.fi.

Chatten är konfidentiell och anonym. På chatten kan man diskutera om till exempel den psykiska hälsan, olika beroenden, parförhållandet, självkänslan, det egna föräldraskapet eller barnets utveckling.

– De yrkesverksamma personerna på chatten kan erbjuda stöd och vid behov hänvisa frågeställarna till olika tjänster. För att tröskeln att ta kontakt ska vara så låg som möjlig kan man diskutera helt anonymt på chatten, förtydligar Ström.

Svar kan också fås via videor

På chattadresserna finns det också videor som kan ge svar på frågor som unga och föräldrar ställer ofta.

– Det finns många olika videor för både unga och föräldrar. I de videor som är riktade till unga behandlar man exempelvis alkohol, självskärning och ensamhet. Föräldrar kan få stöd i bland annat frågor om skilsmässa, beroende och nervositet, säger Ström.

På videorna berättar sakkunniga från olika sektorer om respektive tema. I en del videor deltar också kunder i diskussionen.

Videorna kan ses dygnet runt och chatten är öppen på måndagar och onsdagar kl. 15–17 och på fredagar kl. 11–13:

– på adressen enjaksa.fi för föräldrar
– på adressen normaali.fi för unga

Digitala tjänster utvecklas i det EU-finansierade projektet Prima Botnia.