Till innehållet
Allmänt

Fotofinder hjälper att hitta farliga hudförändringar

Hudpolikliniken i Vasa har nu tagit i bruk den Fotofinder-apparat som kunde anskaffas till polikliniken med donationsmedel. Tack vare apparaten kan återkommande hudtumörer nu upptäckas i ett tidigt skede. Hudöverläkare Johanna Hagman är tacksam till alla donatorer.

Med Fotofinder kan patientens alla födelsemärken avläsas på under tio minuter, och de avläses sedan på nytt i samband med kontrollbesök. Apparatens artificiella intelligens upptäcker minsta förändring och slår larm om ett födelsemärke växt.

En illustration av en grå matta med bilder på fotsulorna i tre olika riktningar.
Fotofinder-apparaten innehåller en matta som personen som undersöks står på.

– Fotofinder är en mycket viktig apparat för oss för tack vare den kan vi diagnosticera hudcancersjukdomar allt effektivare, säger hudöverläkare Johanna Hagman från Österbottens välfärdsområde.

Melanom, skivepitels- och basalcellscancer blir hela tiden allt vanligare. Enligt Hagman beror det här på utlandsresande och intensivt solbadande.

Det värsta är när man bränner huden i solen på vinterns södersemester. För huden reagerar inte genast utan muteras och de elakartade förändringarna utvecklas först småningom.

Johanna Hagman

För tillfället har man över 100 patienter som ska undersökas med Fotofinder i Österbottens välfärdsområde. Apparaten används för att undersöka dem som redan haft melanom och dem som har många atypiska födelsemärken och dem som har över 300 födelsemärken.

– Om man har mindre än 300 födelsemärken så kan vi undersöka dem också på annat sätt. Vi har många patienter som haft melanom, men tack vare Fotofinder kan vi hitta nästa tumör i tid, säger Hagman.

– Vi är verkligen tacksamma till alla donatorer, tillägger Hagman.

I oktober ifjol fick Österbottens välfärdsområde en donation för anskaffningen av en Fotofinder-apparat. Donationen gavs av LokalTapiola Österbotten, Österbottens cancerförening, Medicinska stiftelsen i Vasa, Amada Automation Europe Ltd, Stephan Granroth, Rune Westergård, Dan Häggblom, Wasa Dredging, Yngve Snickars, Malax-Korsnäs cancerklubb, Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb, Närpesnejdens cancerklubb och Korsholms cancerklubb. Värdet på donationen var ca 70 000 euro.

Läs till näst: