Till innehållet
Allmänt

Fotofinder till välfärdsområdet

Österbottens välfärdsområde doneras en fotofinder-apparat som används för undersökning av hudförändringar. Donationen görs av LokalTapiola Österbotten, Österbottens cancerförening och Medicinska stiftelsen i Vasa. Värdet på donationen är ca 70 000 euro.

Fotofinder är en apparat som avläser patientens alla födelsemärken på tre minuter. Födelsemärken mäts på nytt i samband med ett kontrollbesök, varefter fotofinder upptäcker även minsta förändringar som skett senare i de avlästa födelsemärkena. Apparaten effektiverar både diagnosticeringen och behandlingen av hudsjukdomar.

– Det här är ett mycket viktigt verktyg för oss. Antalet hudtumörer, såsom melanom, ökar hela tiden och med den här apparaten kan vi diagnosticera hudcancer ännu effektivare, säger överläkare Johanna Hagman på hudpolikliniken i Österbottens välfärdsområde.

Vi har för tillfället över 50 patienter som ska undersökas med fotofinder i Österbottens välfärdsområde.

– Som ett lokalt, ömsesidigt bolag vill vi stöda sådan verksamhet som är viktig för alla österbottningar. Tillgången till adekvat och snabb vård är en sådan sak. När vi hörde om hudpoliklinikens behov av  modernare utrustning ville vi bidra på något sätt. Vi är mycket glada över att vi tillsammans med andra lokala aktörer kunde lösa finansieringen av en Fotofinder så här snabbt, säger direktör Joel Sunabacka på LokalTapiola Österbotten.

–  Tack till LokalTapiola Österbotten, Österbottens cancerförening, Medicinska stiftelsen i Vasa för donationen som kommer att få en stor betydelse för invånarna i vår region, säger Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde.