Till innehållet
Allmänt

Elbilarnas laddstationer vid H-huset fick ny färg

Grönmålade laddningsstationer för elbilar framför H-huset.
I början av sommaren målades elbilarnas laddstationer vid parkeringsplatsen framför H-huset i Vasa i en ny klargrön färg. Även om laddstationerna får användas av vem som helst så är användningen nog begränsad.

I början av sommaren målades parkeringsrutorna med laddstationer gröna för att de ska vara lättare att hitta dem bland de vanliga parkeringsplatserna. Det är tillåtet att parkera sin bil i parkeringsrutor med laddstationer endast om man tänker ladda sin bil.

– På de här platserna måste kontakten vara i och bilen vara i laddning – annars är det förbjudet att parkera i de här rutorna, säger Österbottens välfärdsområdes fastighetsdirektör Ulf Stenbacka.

Redan från och med februari 2023 har man kunnat ladda sin elbil på parkeringsplatsen framför H-huset i Vasa. Det finns två laddstationer som båda är försedda med uttag för två bilar. Vem som helst får ladda sin bil vid laddstationerna oberoende av klockslag –men de får användas i högst tre timmar i sträck.

Fastighetsdirektör Ulf Stenbacka står bredvid en elbilsladdningsstation. Han har en ljusblå skjorta och bruna byxor.
Enligt Ulf Stenbacka installerades laddstationerna både av lagstiftningsmässiga orsaker och på allmänhetens begäran.

Det kostar visserligen att ladda sin bil –och laddningen kräver Virtas mobilapp som även uppger det exakta priset för laddningen. Även betalningen av laddningen sker via appen.

Enligt Stenbacka installerades laddstationerna framför H-huset både av lagstiftningsmässiga orsaker och på allmänhetens begäran:
– Enligt lag måste nybyggen förses med ett bestämt antal laddstationer, men även personalen och kunderna har hört sig för om laddstationerna.

I framtiden kommer det eventuellt att bli fler laddstationer om efterfrågan på de nuvarande platserna är tillräckligt stort. Enligt Stenbacka kan laddstationernas antal ökas efter behov och efterfrågan i och med H-husprojektet och höjningen av parkeringshuset.

– Vi följer med användningen och läget för att veta om det är lönt att installera fler laddstationer, säger Stenbacka.

Läs till näst: