Till innehållet
Allmänt

Coronasituationen förvärras i Österbotten


Österbottens välfärdsområdes pandemiledningsgrupp sammanträdde den 1 augusti. På mötet konstaterades att i och med spridningen av den nya omikron BA-5 -varianten förvärras sjukdomsläget i hela Österbottens region. Den nya varianten smittar lättare än tidigare, varför sjukdomen nu sprider sig effektivt.

– Antalet positiva provsvar har ökat klart, kommenterade chefsöverläkare Peter Nieminen.  

Det exakta antalet infektioner kan dock bara uppskattas, eftersom de som är på semester förmodligen har tagit hemtest, så antalet positiva resultat kan inte vara säkert känt.

– Det är bra att göra ett hemtest om symtom på sjukdomen visar sig, så att man kan undvika sociala kontakter, påminner Nieminen.  

Dessutom är det fortfarande bra att komma ihåg att ta hand om handhygien och säkerhetsavstånd samt att använda en ansiktsmask vid behov.

– Även om den allmänna rekommendationen om användning av munskydd har avskaffat rekommenderar vi att man använder en ansiktsmask i situationer där säkerhetsavstånd inte kan följas under en längre tid,   

uppmanar Nieminen.

De fjärde coronavaccinationerna börjar 

De fjärde coronavaccinationerna startar i Österbotten nästa vecka och tiderna har redan öppnats. Målgruppen för vaccinationer är över 60-åringar och personer i riskgrupper över 18 år.

Instruktioner för att boka tid hittar du här.

Den fjärde vaccindosen kan ges då det gått minst tre månader sedan den tredje dosen. En genomgången coronavirussjukdom motsvarar en vaccindos. För tillfället behövs ingen boosterdos om man har fått tre doser vaccin och haft coronavirussjukdom.

Mer information om fjärde vaccinationerna finns här.