Till innehållet
Coronavirus

Målgrupperna för den fjärde coronavaccindosen utvidgas i augusti


Befolkningen inom Österbottens välfärdsområde uppmuntras att ta coronavaccin och boosterdoser i enlighet med aktuella rekommendationer. I augusti utvidgas ålders- och riskgrupperna för den fjärde coronavaccindosen.

Fjärde coronavaccin för nya ålders- och riskgrupper

För tillfället erbjuds alla som över 5 år den första och andra dosen. Den tredje dosen kan tas av alla som är över 18 år, samt av personer i åldern 12- 17 år som hör till någon riskgrupp. Den fjärde och femte vaccindosen kan tas av vissa ålders- och riskgrupper.

Enligt en ny rekommendation från Institutet för hälsa och välfärd, THL, kan den  fjärde vaccindosen erbjudas till personer som har medicinsk risk för allvarlig coronasjukdom enligt följande ordningsföljd:

  1. 70–79-åringar, som inte hör till medicinska riskgrupper
  2. 18–69-åringar som hör till medicinska riskgrupper 
  3. 60–69-åringar, som inte hör till medicinska riskgrupper.

Den fjärde vaccindosen kan ges då det gått minst tre månader sedan den tredje dosen. En genomgången coronavirussjukdom motsvarar en vaccindos. För tillfället behövs ingen boosterdos om man har fått tre doser vaccin och haft coronavirussjukdom.

Vaccinationstider för den fjärde coronavaccindosen kan bokas från andra veckan i augusti

Tidsbokningen för den fjärde vaccindosen öppnas under veckan som inleds 8 augusti. Noggrannare tidpunkter för vaccinationsordningen meddelas senare. Anvisningar för tidsbokning hittas på Österbottens välfärdsområdes webbplats:

– Rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd träder i kraft redan i juli, men som många andra områden så påbörjas vaccinationerna först i augusti. Det är brist på social- och hälsovårdspersonal i hela Finland och det är utmanande att vaccinera på bred front under semestertider, konstaterar chefsöverläkare Peter Nieminen.

Tid för den fjärde vaccindosen kan fortsättningsvis bokas av ålders- och riskgrupper som meddelats tidigare. Det finns även tider att bokas för den första, andra och tredje vaccindosen.