Till innehållet
Allmänt

Världsdagen för psykisk hälsa påminre om vikten av psykisk hälsa


På måndagen den 10 oktober firades världsdagen för psykisk hälsa. På temadagen som firas årligen vill man påminna om att varje människas oro är viktig men också att det är viktigt att sköta om sin psykiska hälsa.

Olika kriser i samhället, liksom krig, pandemin och klimatförändringen, kan väcka svåra känslor som rädsla, sorg och ångest. Men det är viktigt att sköta om sin ork även när det känns tungt för att påfrestningen inte ska bli övermäktig. Om den egna orken börjar tryta bör man ta kontakt med en yrkesutbildad person. Kontaktuppgifterna för Österbottens välfärdsområdes psykosociala tjänster hittas här.

Hur kan man främja sin psykiska hälsa?

I vardagen kan man göra medvetna val som är bra för den egna psykiska hälsan. Psykolog Anna-Maria Hjerpe uppmanar bekymrade och stressade att göra följande:

Stanna upp

Det är viktigt att stanna upp inför olika känslor och ställa sig frågan: Hur mår jag? Hur länge har jag mått såhär? Vad ökar påfrestningen i mitt liv? Vad får mig att må bättre?

– Jag uppmuntrar alla bekymrade att stanna upp och fundera över vad som är viktigt för dem och vad de själv kan påverka. VI kan inte direkt påverka kriser i samhället, men vi kan påverka hur vi lever vårt liv. Det är bra att fundera över vad som ger en energi och vad som får en att må bättre, konstaterar Hjerpe.

Prata och träffa andra människor

Dela med dig av dina glädjeämnen och sorger. Om man är bekymrad är det viktigt att man pratar om sina bekymmer med någon.

Det blir lättare att strukturera sina tankar och hantera sina känslor när man pratar om dem. Man kan till exempel prata med en vän, familjemedlem, partner eller arbetskompis – det viktigaste är att det är lätt att prata med den personen och att man litar på den, berättar Hjerpe.

Ofta gör umgänge med andra människor också gott för den psykiska hälsan, varför det lönar sig att vara mån om sina sociala relationer och sina fritidsintressen.

Viktigt att tänka på hur man använder sin smarttelefon och surfplatta

Om man ständigt följer med nyheter och sociala medier kan stressen öka och till exempel ångesten bli värre. Det är också bra att hålla ett öga på hur mycket nyheter och olika appar man kan använda förrän man börjar må dåligt. Det lönar sig också att fundera över när man använder sin telefon eller surfplatta, för läser man till exempel nyheter sent på kvällen kan sömnen bli lidande.

Det är heller inte bra att jämföra sig själv med andra på de sociala medierna.

– Det är bra att komma ihåg att många uppdaterar sina sociala medier endast när det går bra för dem. Och det kan lätt få oss att jämföra oss med andra och få vårt liv att verka sämre, berättar Hjerpe.

Håll fast vid rutiner

Det är viktigt att försöka äta bra och regelbundet. Även med tanke på blodsockret är det viktigt att man äter mångsidigt och regelbundet. Dessutom är det viktigt att se till att man sover tillräckligt för att orken inte ska tryta på dagen på grund av att man vilat för lite. På fritiden lönar det sig att försöka koppla av med sånt som man tycker om.

– Det är bra att motionera och vara ute – men också det måste göras efter den egna orken. Dessutom är det viktigt att välja grenar och motionsformer som man gillar och som får en att må bra. Om man känner sig ansträngd är det bäst att välja lättare grenar och koncentrera sig på exempelvis på promenader och kroppsträning, konstaterar Hjerpe.

Kriser anstränger sinnet

De flesta av oss råkar ut för kriser i våra liv. De kan bero på något som hänt i det egna livet, som en närståendes död, en relation som tagit slut eller en sjukdom. Krisen kan också vara förknippad med ett samhällsfenomen, som krig, pandemin eller klimatförändringen.

– Vi reagerar individuellt på olika kriser. En del reagerar på kriser med starka känslor, medan en del lamslås och inte nödvändigtvis omedelbart känner något överhuvudtaget. En del fortsätter att leva som normalt – precis som inget skulle ha hänt. Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera, berättar Hjerpe.

I kriser lönar det sig att tänka på hur man tidigare klarat av svåra situationer i sitt liv. Det är bra att fundera över vad man gjorde senast för att gå vidare i sitt liv. Enligt Hjerpe kan de metoder som tidigare hjälpt också hjälpa i den nya situationen.

Under oroliga tider lyfts kriser starkt fram exempelvis på de sociala medierna och i nyheterna.

– Katastroftänk stärker ofta de negativa känslorna. I sådana ögonblick är det viktigt att stanna upp och fråga sig själv att är det något som man borde vara rädd för just i det ögonblicket. Ganska ofta blir svaret nej. Det är bra att stanna upp och ta en titt på vad som sker just i det bestämda ögonblicket, säger Hjerpe.