Till innehållet
Allmänt

Skydda barnets hud från kemikalier

En ung flicka sitter på golvet, håller i en krämprick med ena handen och applicerar krämen i ansiktet med den andra. Kvinnan sitter nära flickan och håller i gurkskivorna.
Hudvårds- och sminkinlägg på sociala medier har gjort att hudvård blivit mycket trendigt i synnerhet bland barn och unga. Många barn och unga lägger mycket tid och pengar på hudvårdsrutiner.

– Det som är bra med den här trenden är att de lär sig om att huden ska rengöras, men man behöver inte gå till överdrift. Allt yngre barn har börjat använda dessa produkter, som till och med kan vara skadliga, varnar ansvariga skolläkaren Tiina Ekholm.

Barn har tunnare och känsligare hud än en vuxen. Produkterna kan innehålla parfymer och tillsatser som kan förorsaka hudirritationer eller till och med en allergisk reaktion hos barn.

– Man behöver skydda barnens hud: ju mindre kemikalier huden utsätts för, desto bättre. Jag tycker att skolor och de ställen där barnen har sina hobbyer skulle få vara parfymfria områden, säger Ekholm.

Inga rynkkrämer på ung hud

Barn och unga behöver under inga omständigheter hudprodukter som är tillverkade för att påverka hudens åldrande. Alltför starka produkter gör mer skada än nytta på deras hud.

– Vissa kosmetikaffärer har börjat förse en del produkter med varningar, däribland produkter som innehåller till exempel retinol, alltså A-vitamin, och AHA-syra, säger Ekholm.

En ung flicka lägger en salva i ansiktet från en burk som hon håller med ena handen. Flickan har en handduk inlindad i håret.
Idag är det lätt att få tag på hudvårdsprodukter i många affärer och förpackningarna utformas så att de är så lockande som möjligt. ”Tween skincare”, alltså hudvård för 8–12-åriga barn och fenomenet ”Sephora kids” kan till och med vara farligt för barns hud och kroppsuppfattning.

Vatten och en bassalva räcker långt

Före puberteten och dess hudförändringar räcker det med att tvätta huden med vatten morgon och kväll. Enligt behov kan man också applicera en lämplig bassalva på barnets känsliga hud – och utomhus ska man använda solkräm. När huden blir fetare kan unga rengöra huden morgon och kväll med rengöringsprodukter som tagits fram för ung hud. För akne finns det specifika rengöringsprodukter och krämer.

– Jag rekommenderar att man köper produkter som finns på apoteket och om det behövs kan man be deras experter om råd. Inom skolhälsovården går vi också igenom dessa saker under hälsokontroller, säger Ekholm.

Du är vacker precis som du är!

Tiina Ekholm

Skolläkaren vill påminna om att huden inte heller är tänkt att vara helt slät och felfri. Huden är människans största organ och den har många livsviktiga uppgifter. Alla har en vacker hud, precis som den är. Unga med kraftig och besvärande akne kan vända sig till en läkare, som vid behov kan skriva ut receptbelagda mediciner tänkta för behandling av akne.

Med kraftig akne läkare kan skriva ut receptbelagda mediciner tänkta för behandling av akne.