Till innehållet

Målgruppen är arbetslösa deltidsarbetsföra arbetssökande som är kunder hos TE-byrån och kommunala sysselsättningstjänsterna samt arbetslösa personer i arbetsför ålder som inte är arbetssökande hos TE-byrån.

Målet är att bygga en servicehelhet med låg tröskel för stöd för arbetsförmåga på social- och hälsocentralerna där:

  • Klientens behov för stöd för arbetsförmåga identifieras i ett tidigt skede och klientens servicestig är smidig och vid rätt tidpunkt samt är kundorienterad
    • I projektet modelleras och utvecklas en inledande service, där klientens behov för stöd och i vilken omfattning kartläggs samt hänvisas till de rätta tjänsterna enligt klientens egen motivation och mål.
  • Ett multidisciplinärt team sammansätts utifrån aktörer som är relevanta för klientens behov av stöd, såsom koordinator för arbetsförmåga, arbetstränare, hälsovårdare, läkare, FPA:s och TE-byråns kontaktperson, fysioterapeut, psykolog etc.
  • Social- och hälsovårdens yrkesprofessionellas kompetens inom stöd för arbetsförmåga förstärks, så att de känner till servicehelheten för stöd för arbetsörmåga och vet hur de använder tjänsterna för klientens bästa.
    • Utbildning för stöd för arbetsförmåga arrangeras till personal inom social- och hälsovården.
    • Utbildning som koordinator för arbetsförmåga arrangeras till TYP-hälsovårdare (TYP=Sektorsövergripande samservice som främjar sysselsättningen).
  • Ett digitalt självutvärderingsverktyg för arbets- och funktionsförmåga utvecklas och testas.
  • Arbetslösas hälsogranskningar och arbetslösas gruppinterventioner utvecklas.
  • Pilotförsök av kvalitetsbaserad arbetsträning för stöd för sysselsättning görs som en del av socialvårdens tjänster att främja sysselsättningen hos personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

    Den 14–15 maj 2024 gjorde Institutet för hälsa välfärd en kvalitetsbedömning av kvalitetsbaserad arbetsträning på arbets- och dagverksamhetscentret Koivusilta i Österbottens välfärdsområde. I bedömningen fick vi 93 poäng, med andra ord visade bedömningen att tjänsten följer kvalitetskriterierna för IPS-modellen. Tjänsten ordnas enligt IPS-modellen på en hyfsad nivå, (93/125).

Projektperiod: 1.1.2023 – 31.12.2024

Projektstatus: Pågående

Finansiär: Europeiska unionen

Projektets finansiering: 420 000 euro

Del i projektet: Österbottens välfärdsområde i samarbete med kommunernas sysselsättningstjänster, TE-byrån, THL, FPA, organisationer och företag

Kontaktuppgifter

Helena Hyvönen, projektkoordinator tel. 040 194 4632, helena.hyvonen@ovph.fi

Mera information