Till innehållet
Kundtidning Hembesöket

Ledare: Av kärlek till grenen


När jag drar på mig löparskorna tänker jag sällan att jag ska ge mig ut och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och minska risken att insjukna i cancer. Orsakerna till att motionera finns i stunden: frisk luft, egen tid, avkoppling med en vän eller familjen och bättre nattsömn. Ibland kan det också vara att hunden helt enkelt måste få komma ut.

Ska jag jogga eller vika tvätt i dag?

Ur samhällets synvinkel främjar motion befolkningens hälsa och välbefinnande, men vem ser sin joggingtur som en folkhälsogärning? Tanken på att träningsrundan ökar mina chanser till en frisk ålderdom är avlägsen när jag överväger om jag ska ut och jogga idag eller vika tvätten.

För vissa är träningen inplanerad i kalendern och följer överenskomna träningstider, för andra handlar det om vad man känner för i stunden. En del är målinriktade löpare, kampsportare eller bilsportentusiaster, medan andra byter sport från vecka till vecka och år till år.

Möjligheterna att motionera varierar i olika livssituationer. Olika grenar kräver olika mycket tid, pengar, sällskap och hälsa. Livsförändringar, som att få barn eller gå i pension, kan också påverka motionsvanorna. Cykelturen till jobbet uteblir när man stannar hemma.

Gamla rutiner och vanor kan ersättas med nya. Även om din kärlek till en viss motionsform bara varar över en sommar, har den ändå gett dig motion en hel sommar – grattis till det! Efter det kan du hitta en ny gren att bli förtjust i, eller återuppta en gammal. Allt är hemåt både för dig och för folkhälsan.

I sommar tänker jag nöta motionstrappor, spela padel och cykla. Vilken gren blir ditt sällskap i sommar?

En leende Petra Fager lutar sig mot en cykel. Hon håller en orange cykelhjälm i handen.

Petra Fager

kommunikationsdirektör

Ledaren har publicerats i kundtidningen Hembesöket 1/2024.