Till innehållet
Allmänt

Tidsbokningen för influensavaccination öppnas måndagen den 24 oktober

Tidsbokningen till influensavaccinationer öppnas måndagen den 24 oktober. Vaccinationerna inleds i hela Österbotten i november.

Lönar sig att vaccinera sig mot säsongsinfluensa

En influensa är en akut inflammation i luftvägarna som orsakas av influensavirus. Influensaepidemier förekommer varje vinter. Influensan är förknippad med hög feber, muskel- och huvudvärk och förkylningssymptom. Även om influensan vanligtvis går över i vila inom 1–2 veckor kan den orsaka följdsjukdomar som öroninflammationer eller till och med lunginflammation.

Framförallt personer som hör till någon riskgrupp bör ta det gratis vaccinet mot säsongsinfluensa. I synnerhet hos äldre och barn kan en allvarlig influensa kräva sjukhusvård, samtidigt som det kan ta länge för dem att bli friska,

säger koordinerande avdelningsskötare Pirjo Pitkäkangas.

I Finland infaller säsongsinfluensaepidemin vanligtvis mellan november och april. I år inleds vaccinationerna i november och de fortgår till efter årsskiftet. Skyddet från influensavaccinet varar i ungefär ett år, så ett vaccin som tagits föregående år ger inte längre något skydd mot denna säsongs influensasmitta.

– Det tar cirka 2 veckor tills kroppen skapat ett skydd. Största delen av dem som vaccinerat sig lyckas undvika influensan. Om man som vaccinerad får influensa är sjukdomen i allmänhet lindrigare och man återhämtar sig snabbare, konstaterar Pitkäkangas.

Tid till vaccination kan bokas per telefon eller via nätet

Tid till influensavaccination bokas via samma nummer eller system som till coronavaccination. Följande grupper är berättigade till gratis influensavaccin:

  • Gravida
  • Alla som fyllt 65 år
  • Barn under 7 år
  • Personer som hör till riskgrupp på grund av sjukdom eller behandling
  • Personer som inleder militärtjänst.

Influensavaccinet ges avgiftsfritt även till personal som vårdar kunder och patienter samt till sjukvårdspersonal och närstående till personer som är speciellt mottagliga för allvarlig influensa. Mer information om dessa grupper får du på THL:s webbplats.

Information om din egen kommuns tidsbokning och elektroniska system hittar du här: