Den nationella social- och hälsovårdsreformen
Från och med början av år 2023 överförs ansvaret för att organisera social- och hälsovården samt räddningsväsendet från kommuner och samkommuner till 21 välfärdsområden
Reformens målsättningar är att:
• trygga jämlika tjänster av hög kvalitet inom social- och hälsovård samt
räddningsväsendet för dem som bor i välfärdsområdet,
• förbättra tillgången till tjänster och tjänsternas tillgänglighet,
• minska skillnaderna i välbefinnande och hälsa,
• trygga tillgången till yrkeskunnig arbetskraft
• svara på utmaningar med allt fler äldre och allt färre födslar medför
• dämpa kostnadsstegringen
Organiseringen av välfärdsområdets social- och hälsovårdstjänster finansieras till en början med statliga medel. Dessutom kan välfärdsområden ärva de redan använda lagstadgade kund- och bruksavgifter. Regeringen fattar beslut om en eventuell beskattningsrätt i enlighet med att sote-reformen framskrider.
Privata aktörer och tredje sektorn kompletterar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. I kommunerna består ansvaret för att främja invånarnas hälsa och välfärd, alltså kommer de även i fortsättningen ansvara för exempelvis dagvård, utbildning, idrott och kultur.
Tjänster på specialnivå tryggas genom att bilda fem samarbetsområden. Områden grundar sig på specialansvarsområden (erva) som redan är i kraft. Österbotten som landskap hör fortfarande till Åbolands specialiserade sjukvård.
Medborgarna har fortfarande möjlighet att använda social- och hälsovårdstjänster över landskapsgränserna.
I det första välfärdsområdesvalet 23.1.2022 väljs ett välfärdsfullmäktige som är det högsta beslutande organet i välfärdsområdet.
Läs mera om den nationella sote-reform
Efter reformen finns det 21 nya välfärdsområden. I framtiden ansvarar välfärdsområdena för att du får de social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster som du behöver.
Statsrådets webbplats om social- och hälsovårdsreformen