Nationell utredning om jourverksamheten och sjukhusnätverket har publicerats
I utredningen föreslår man att från och med 1.1.2026 minska antalet ställen som tillhandahåller jour inom primärvården.
I Österbotten har man för närvarande två jourställen som är öppna dygnet runt. Jouren i Vasa upprätthåller jourverksamhet inom både primärvården och många olika specialiteter. Jouren i Jakobstad tillhandahåller primärvårdstjänster. Om förändringarna blir verklighet blir vi tvungna att begränsa öppettiderna vid jouren i Jakobstad så att jouren inte längre skulle vara öppen dygnet runt utan exempelvis till klockan 22.
I utredningen föreslår man att sjukhusnätverket senast från och med 2030 ska bestå av fem universitetssjukhus och 5–8 centralsjukhus, medan de resterande sjukhusen skulle vara akutsjukhus.
I utredningen tar man inte ställning till vilka profiler de nuvarande centralsjukhusen borde ha i framtiden. Vårt centralsjukhus är ett sjukhus med omfattande jour och det enda centralsjukhuset i Finland som kan trygga invånarnas språkliga rättigheter – på både svenska och finska.
– Det finns inget i den här rapporten som vi i Österbotten borde oroa oss för när det gäller centralsjukhusets ställning, sjukhuset ska finnas kvar i Österbotten även i framtiden, säger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.
– Om det specialtillstånd som ministeriet beviljat jouren i Jakobstad upphör att gälla efter denna utredning kommer vi att stärka våra dagtida tjänster och mobila tjänster – vilket vi visserligen även annars också skulle göra, säger Marina Kinnunen.
Dåliga nyheter för Österbotten:
- Nattjouren i Jakobstad kan enligt utredningen inte fortsätta.
Goda nyheter för Österbotten:
- De preliminära urvalsprinciperna för centralsjukhusen är fördelaktiga för Österbotten: exempelvis befolkningsutvecklingen, sjukhusens infrastruktur, klient- och patientsäkerheten samt förverkligandet av de språkliga rättigheterna.
- Om man blir tvungen att avstå från nattjouren i Jakobstad får man en möjlighet att stärka servicen under andra tider.
Sammantaget måste exempelvis kvaliteten, patientsäkerheten och kostnaderna utredas mera i detalj, varför det är mycket viktigt att man i samband med lagberedningen utreder frågorna grundligt. Det här är en expertutredning och nu först börjar den politiska diskussionen och därför kan man inte dra några mer långtgående slutsatser ännu i det här skedet.