Till innehållet
Kundtidning Hembesöket

Motion gör lederna en tjänst

Våra leder behöver stöd och omsorg precis som resten av kroppen. Genom att röra på oss varje dag håller vi oss i form.

Lederna och musklerna blir starkare av rörelse. Motionsvanorna skapas i unga år, men det är aldrig för sent att börja.

– En aktiv livsstil i barndomen fortsätter vanligtvis till vuxen ålder. Mångsidig motion stärker lederna och musklerna från att man är liten, säger fysioterapeut Emma Vikström.

Om du inte är van att röra på dig sedan barndomen kan du börja med ledvänliga motionsformer. Att gå och cykla är väldigt bra sätt att börja röra på sig.

Regelbunden motion i vardagen

Det kan kännas som att det inte finns tid för motion i vardagen. Men du behöver inte avsätta flera timmar av dygnet, eftersom redan en liten mängd motion gör gott.

Istället för att ta en lång promenad en gång i veckan lönar det sig att gå lite varje dag.

Emma Vikström
En kvinna i mörkblå arbetskläder.

– Istället för att ta en lång promenad en gång i veckan lönar det sig att gå lite varje dag. Inaktivitet och stillasittande är inte bra för lederna, säger Vikström.

Rekommendationen är att man rör på sig regelbundet och kontinuerligt. Genom att testa sig fram hittar man sådana motionsformer som man själv tycker om, och de påverkar också humöret positivt.

Starka muskler stöder lederna

Ledernas välbefinnande stöds förutom av motion också av hälsosam kost, viktkontroll och rökfrihet. Vid träning ska man ha särskild fokus på muskelkonditionen. För att ta hand om lederna rekommenderas styrketräning hemma eller på gymmet.

– På nätet finns många bra anvisningar för träning på egen hand, till exempel på UKK-institutets webbplats och Hälsobyns Rehabiliteringshuset. Om du har problem i stöd- och rörelseorganen kan du få stöd för träningen på fysioterapimottagningen, tipsar Vikström.

Rör på dig trots smärta

Särskilt när man blir äldre kan man få ont i leder och muskler. Orsaken till smärtan kan vara artros, som cirka en miljon finländare lider av. Symtomen är smärta och stelhet i lederna. Artros kan drabba vilken led som helst.

– Artros kan också vara symtomfri. Orsaken till artros är okänd, men den är kopplad till övervikt, ledskador och fysiskt krävande arbete, säger Vikström.

Artros utgör inget hinder för träning. Smärta och stelhet kan till och med lindras genom att man rör på sig.

– Du kanske inte nödvändigtvis ska spela bollspel, men simning, cykling och promenader på mjukt underlag gör gott. Det lönar sig att förbättra muskelkonditionen med styrketräning, säger Vikström.

Hjälpmedel som stöder rörelse

Symtomen på artros går ofta i vågor och behovet av stöd varierar beroende på sjukdomsstadiet. Om det är svårt att röra sig kan man använda hjälpmedel som knästöd eller rollator. De behöver inte användas hela tiden, men hjälpmedlen ger stöd när sjukdomen är aktiv.

Förutom hjälpmedel kan smärtstillande medicin och kortisoninjektioner ge lindring. Ibland krävs en ledprotesoperation.

– Motion är också medicin, särskilt under de lugnare stadierna av sjukdomen. Det lönar sig att börja försiktigt, röra på sig och sedan känna efter hur man mår under ett dygn. Om smärtan ökar kan man prova något annat. Om smärtan däremot lättar eller förblir densamma kan man lugnt fortsätta med motionsformen, tipsar Vikström.

Tips för ledvänlig motion

1. Undvik motions-former som involverar kraftiga stötar eller slag. Välj istället sådana grenar som upprätthåller uthållighet och rörlighet, som simning, cykling, skidåkning och promenader.

2. Välj lämplig utrustning och följ instruktionerna för motionsformen. På de flesta gym ger personalen råd om säker användning av utrustningen.

3. Rör dig på mjuka underlag, som i skogen eller på spånbana. När du går på asfalt skyddar knästöd och väldämpade skor eller sulor mot nackdelarna med det hårda underlaget.

4. Hitta en motionsform som passar dig. Fundera på om du föredrar handledd motion eller självständig träning.

5. Rör på dig lite varje dag.

Om du har problem i stöd- och rörelseorganen kan du kontakta kundservicecentralen, 06 218 9000, för en bedömning av vårdbehovet. Vid behov får du en tid till fysioterapeut eller läkare.

Artikeln har publicerats i kundtidningen Hembesöket 1/2024

Text: Emilia Kemppainen
Bilder: Emilia Kemppainen & Istockphoto