Till innehållet
Allmänt

I den nya historiken får man läsa om hur man kämpat för vården i Österbotten

Filosofie doktor och docent Henry Nygårds historik om Vasa sjukvårdsdistrikt publicerades på förhösten 2022. Boken Kampen för vården ger ett österbottniskt perspektiv på den nationella social- och hälsovårdsreformen och på vägen mot ett välfärdsområde.

I boken beskrivs framför allt den kamp som fördes i Österbotten för Vasa centralsjukhus omfattande jour. I maj 2016 blev det klart att Vasa inte tillhörde de 12 sjukhus som skulle få omfattande jour. Slutresultatet blev ändå ett annat och nu har Vasa centralsjukhus en omfattande jour.

– Få frågor i Österbotten har fått så stor uppmärksamhet som kampen för fulljour (eg. omfattande jour) vid Vasa centralsjukhus. Det unika med denna kamp är den nästan totala uppslutningen bland kommunerna och befolkningen – oberoende av språk. Inget annat sjukvårdsdistrikt i landet har kämpat så intensivt för sina rättigheter som Vasa, konstaterar Henry Nygård.

Henry Nygård
Henry Nygård har också skrivit Vasa centralsjukhus historik I goda händer som publicerades år 2010.

Boken Kampen för vården innehåller också avsnitt om den hårt debatterade hjärtkirurgin i Vasa, patientsäkerhetsarbetet och byggandet av H-huset.

– Kampen för vården” innehåller både action och känslor. Till vår glädje slutar boken ändå bra, för samstämmigheten i vår region ledde till grundandet av en frivillig samkommun. Det pekade på vilja och framåtanda. Som sagt mycket har hänt och skeendet finns nu förtjänstfullt dokumenterat i en historik, säger kansliråd Olle Gull med glädje i rösten.

Redaktionen bestod av förutom Henry Nygård även av kansliråd Olle Gull, samkommunfullmäktiges ordförande Gösta Willman, samkommunstyrelsens ordförande Hans Frantz och Österbottens välfärdsområdes direktör Marina Kinnunen.