Till innehållet
Allmänt

Coronabalansgången fortsätter i Österbotten

kuvituskuva

Coronaläget i Österbotten har varit stabilt, men utmanande i flera veckor. Många smittas och en stor del av de officiella coronatesten är positiva. På grund av det svåra epidemiläget har man beslutat att förlänga rekommendationen om munskydd med en månad.

– Om man får förkylningssymtom nu är det sannolikt coronaviruset som ligger bakom. Symtomen och hur kraftiga de är varierar mycket från person till person, konstaterar Österbottens välfärdsområdes direktör Marina Kinnunen.

Rekommendationen om munskydd förlängs

På grund av det svåra epidemiläget förlängs rekommendationen om munskydd i Österbotten. Den nya rekommendationen gäller till den 30 april. Munskydd rekommenderas även i enlighet med anvisningarna från Institutet för hälsa och välfärd, det vill säga i offentliga utrymmen inomhus och i kollektivtrafiken. Evenemangsarrangörer och arbetsgivare kan också ge egna anvisningar för användning av munskydd.

Besök social- och hälsovårdens enheter endast om du är frisk

Man vill påminna invånarna om att alla som ska besöka social- och hälsovårdens enheter måste vara friska. Man ska inte heller besöka avdelningar eller enheter om man vet att man exponerats för viruset, till exempel om en familjemedlem har corona.  

– Den senaste tiden har coronafall konstaterats på avdelningar och boendeenheter, fall som visat sig komma från besökare. Vi behöver ha god handhygien och använda munskydd under hela besöket för att minska risken för att sprida corona och andra virus, konstaterar chefsöverläkare Peter Nieminen.

Självtest i första hand – även för barn och de som haft corona

Coronasmitta ska i första hand bekräftas med självtest.  Det lönar sig att ha ett litet lager med självtest hemma utifall att någon i familjen blir sjuk och behöver testa sig. Även barn ska i första hand testas med självtest. Barn behöver ett officiellt coronatestresultat endast om de hör till riskgrupp och har svåra symtom eller om ett officiellt resultat krävs av särskilda skäl.

Självtestet är tillförlitligt för personer som får symtom på corona inom tre månader från det att de haft sjukdomen. Självtestet känner igen den nya smittan och visar inte positivt längre då man haft sjukdomen. Ett officiellt coronatest kan istället visa positivt ännu i flera månader efter att man haft sjukdomen, även om det då handlar om harmlösa virusrester.

Officiellt test endast med tidsbokning i fortsättningen

Officiellt coronatest rekommenderas i nuläget för gravida, social- och hälsovårdsanställda i kundarbete samt personer i riskgrupp som har svåra coronavirussymtom.

Drop in-coronatestningen kommer successivt att läggas ner i Österbotten. I Jakobstad och Nykarleby har drop in-testningen öppet ännu tisdag 29.3, därefter stängs den. Testningen på Kaserntorget i Vasa har öppet ännu lördag 9.4, sedan stängs den.

I fortsättningen är det tidsbokning som gäller för coronatest på alla orter.

En lägesbild över epidemin 29.3 hittar du på sidan Epidemiläget och rekommendationer.