Till innehållet
Kundtidning Hembesöket

Annat för hjärnan att fokusera på

Bokcirkeln är en kär hobby för utbildningsöverläkare Hanna Kujanpää.
Återhämtning från arbetet är viktigt för att orka med. Trots att behovet är individuellt, behöver alla återhämtning för att må bra och hålla sig friska. Österbottens välfärdsområdes utbildningsöverläkare Hanna Kujanpää kopplar av med att läsa böcker.

Hanna Kujanpää har alltid läst mycket. År 2013 gick hon med i en bokcirkel som hennes kusin, som är modersmålslärare, startade. Bokcirkeln har genom åren läst sammanlagt 64 böcker. Medlemmarna har blivit en sammansvetsad grupp, som livligt diskuterar litteratur när de träffas. Bokcirkeln träffas turvis hemma hos medlemmarna och ger varje läst bok ett vitsord på skalan 1–5. På så vis placeras alla böcker i ordning enligt vitsord.  

– Jag glömmer arbetet i ett huj när jag får läsa eller diskutera böcker. Det bästa med bokcirkeln är att den utmanar mig att läsa också sådan litteratur som jag inte annars skulle välja, säger Hanna.

Poesi är den litterära genre som är störst utmaning för läkaren.

– Det krävs att man analyserar och stannar upp. Man borde fundera på dikterna, och mitt tålamod räcker inte riktigt till för det, skrattar hon.

– Jenni Haukios dikter har vi läst i bokcirkeln, vilket var intressant.

Den litteratur som ligger Kujanpää extra varmt om hjärtat är den lokala skräckförfattaren Marko Hautalas verk, av vilka den senaste boken, Kuolleiden valssi, utkom i december 2021.

Intresset för reptiler överraskade

Hanna Kujanpää arbetar som specialistläkare i allmän medicin vid Vasa hälsovårdscentral. Den största delen av arbetstiden upptas av arbetet som utbildningsöverläkare, vilket hon sköter inom hela välfärdsområdet. Fritiden tillbringar hon med familjen, som består av man och tre barn samt ett stort antal husdjur.

– Jag är inte helt säker på det exakta antalet, eftersom vi har så många spindlar, skrattar Hanna.

Reptiler var en del av hennes liv redan innan hon bildade familj.

Sin första leopardgecko fick hon i studentgåva av sin man. Det blev starten på en passionerad hobby.

–  Min man får helt och hållet skylla sig själv, ler Hanna.

Sedan dess har det blivit flera reptiler, även om antalet tillfälligt minskade något när barnen var små.

Just reptilerna är Hannas alldeles egna hobby, och hon fängslas av att ta hand om exotiska djur. Det är annorlunda än att ta hand om vanligare husdjur, eftersom man måste reglera temperatur och luftfuktighet, vilket kräver en viss teknik.

– Det är intressant att följa med hur reptilerna växer och utvecklas. Jag blev själv aningen överraskad över hur intresserad jag blev av den här hobbyn, eftersom jag inte alls gillade spindlar när jag var yngre.

Förutom med läsningen och husdjuren tillbringar Hanna sin tid med familjen i fritidsstugan i Närpes. Stugan, som familjen skaffade förra sommaren, kan användas året runt. Det finns alltid någonting att göra på tomten. På sommaren följer också en del av husdjuren med ut till stugan.

– Att skaffa en fritidsstuga var det bästa beslutet på länge. Där får sinnet och själen ro.

Kujanpää Hanna

Hanna Kujanpää

– 39-årig Vasabo och specialistläkare i allmän medicin, verkar som utbildningsöverläkare i Österbottens välfärdsområde

– Till familjen hör man och tre barn

– Har ett stort antal husdjur: katt, två kaniner, fyra ormar, sköldpadda, leopardgecko, skäggagam, flera spindlar och en skorpion.

– Fritidsintresse: reptiler, läsning och stugliv.

Hannas favoriter i bokcirceln genom åren:

1. Pajtim Statovci: Bolla (4,5 p.)

2. Katja Kettu: Kätilö (4+ p.)

3. Geogre Saunders: Joulukuun kymmenes (4+ p.)

4. John Edward Williams: Stoner (4+ p.)

Artikeln har publicerats i kundtidningen Hembesöket 1/2022.

Text: Hanna Hattar

Bilder: Christoffer Björklund