Till innehållet
Allmänt

Akutvårdsutrustning doneras till Ukraina


Österbottens välfärdsområde hjälper krigsdrabbade Ukraina genom att donera vårdutrustning.

Den första donationen med vårdutrustning skickades från Jakobstad den 2 mars. Ambulanserna i Jakobstad hade samlat ihop fyra vårdväskor med förnödenheter som behövs inom akutvården. Väskorna innehåller sådant som det finns ett stort behov av. Informationen om vilken utrustning som behövs har kommit från lokala kontaktpersoner från Ukraina. Även själva transporten av donationerna har ordnats med hjälp av lokala kontakter.

Tisdag 8.3 är de senaste uppgifterna att den första donationen med vårdutrustning har nått sitt mål i Ukraina, och nästa donationsförsändelse är redan på väg. Som bäst håller också verksamhetspunkterna i Österbottens välfärdsområde på att samla in mer utrustning som kan doneras.

Tanken om att donera utrustning föddes inom den prehospitala akutsjukvården i Jakobstad i början av mars.

– Direkt när vi hörde att Ryssland attackerat Ukraina började vi fundera hur vi kan hjälpa Ukraina. I början av mars fick vi syn på ett inlägg i sociala medier där ett privat ambulansföretag i Ikalis hade gjort en motsvarande utrustningsdonation. Då sattes donationsrullningen i gång även hos oss, berättar personalen i Jakobstad.

Ledningen för Österbottens välfärdsområde var snabba med att godkänna initiativet och informationen om insamlingen spred sig bland akutvårdarna i området. Redan från början stod det klart att många vill hjälpa till.

Bland den donerade utrustningen finns bland annat sådant som togs ur bruk i höstas, men som fortfarande fungerar felfritt, till exempel vård- och syrgasväskor och hjärtstartare. Utrustningen kompletteras med annat engångsmaterial som används inom akutvården. Den utrustning som donerats kan i Ukraina användas både på sjukhus och inom akutvården för olika ändamål.