Barns rättspsykiatriska undersökningar
Vi i barns rättpsykiatriska arbetsgrupp gör rättspsykiatriska undersökningar för barn och unga, som en del av brottsutredningen.
Vi arbetar under Tyks barn- och ungdomspsykiatriska enhet och genomför utredningar på begäran av polisen som en del av förundersökningen av misstänkta brott. Begäran om utredningshjälp gäller misstankar om fysiskt eller sexuellt våld mot barn och ungdomar under 18 år.
Vi erbjuder rättspsykologiska intervjuer med barn eller ungdomar som en del av utredningshjälpen. Vi ger också expertutlåtanden om både barnets förmåga att intervjuas, tillförlitligheten i barnets berättelse och den skada som den misstänkta brottshandlingen orsakat.
Vårt mål är att vara delaktiga i att underlätta en utredningsprocess för barnets bästa och säkerställa barnets rättigheter, psykosociala stödbehov och skydd. Samarbete med myndigheterna är en viktig del av utredningsprocessen. Vi har därför ett nära samarbete med polis, åklagare, socialtjänst och barnets vårdnadshavare.
Vårt arbete bygger på ett multiprofessionellt förhållningssätt. Vårt team består av psykologer, en barnpsykiater, specialiserade forskare, en sekreterare och två Barnahus-medarbetare. Två av våra specialforskare är socionomer och en är psykiatrisjukskötare.
Våld mot barn och unga är en känslig och laddad fråga som kan vara svår att konfrontera och hantera. Vår enhet har en bred kunskap om våld mot barn och dess effekter. Vi kan ge konsultation till myndigheter i situationer där det behövs. Vi kan kontaktas vid misstanke om våld mot barn och ungdomar, när man funderar på hur man ska ta upp misstanken och hur man ska diskutera den med barnet eller ungdomen. Vi kan också konsulteras för att få vägledning om vem man ska kontakta om en misstanke uppstår. Vi ger också utbildning i ämnet.
Ta kontakt
Besök enbart med förhandsbokning