Till innehållet

Kikhosta förekommer i alla åldrar, men sjukdomen är farlig för under 1-åringar och i synnerhet för nyfödda som ännu inte hunnit få den vaccindos som ges till bebisar i tre månaders ålder mot kikhosta. 

Vem får vaccinet?

Sedan augusti 2024 rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att också gravida vaccinerar sig mot kikhosta, eftersom det skyddar det ofödda barnet från sjukdomen. Vaccinet ges på mödrarådgivningen på nytt under varje graviditet, helst i graviditetsveckorna 16–32.

Genom att vaccinera äldre barn och vuxna kan man indirekt skydda spädbarn, det vill säga de som riskerar att drabbas värst. Vaccinet mot kikhosta ingår i det femvalenta vaccinet DTaP-IPV-Hib, grundserien för vaccinet ges på barnrådgivningen vid tre, fem och tolv månaders ålder. Det är viktigt att ta vaccinen i grundserien i tid för att uppnå vaccinationsskyddet så snabbt som möjligt.

Boosterdoser mot kikhosta ges inom ramen för vaccinationsprogrammet vid 4 års ålder på barnrådgivningen, då som en del av det fyrvalenta vaccinet DTaP-IPV, vid 14–15 års ålder hos skolhälsovården samt vid 25 års ålder i samband med boosterdoserna mot difteri och stelkramp (dtap).

Dessutom ges i regel en boosterdos (dtap) med fem års mellanrum till studerande och yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården som jobbar med barn under 1 år.

Var ges vaccinet?

Gravida vaccineras på mödrarådgivningen.

4-åringar och yngre vaccineras på barnrådgivningen.

14–15-åringar vaccineras hos skolhälsovården.

25-åringar vaccineras hos studerandehälsovården, på hälsovårdscentralerna eller företagshälsovården.

Läs mer om vaccin mot kikhosta på Institutet för hälsa och välfärds webbplats.