Till innehållet

välfärdsområdet

15.11.2022 Allmänt

Mot en starkare invånardelaktighet i Österbotten

Österbottens välfärdsområde, Österbottens förbund och Österbottens föreningar, det så kallade Team Ostrobothnia, valdes hösten 2022 med i förändringsprogrammet Sitra Lab för att utveckla och testa nya sätt att påverka kommunalt.
14.11.2022 Välfärdsområdesreform

Med Finlands bästa välfärdsanställda som mål

På måndagen behandlade välfärdsområdesstyrelsen för Österbottens välfärdsområde en rekordlång föredragningslista. Före årsskiftet måste ännu många betydande beslut fattas. På sitt sammanträde i måndags godkände styrelsen bland annat välfärdsområdets personalstrategi och behörighetsstadga samt ett samarbetsavtal med Mellersta Österbottens välfärdsområde.
24.10.2022 Allmänt

Arbetssätten vid social- och hälsocentralernas mottagningar förenhetligas

Inom projektet Framtidens social- och hälsocentral i Österbotten utvecklas mottagningsverksamheten vid välfärdsområdets social- och hälsocentraler. Målsättningen är att kunderna på ett smidigt sätt ska få tillgång till rätt vård och att tillvägagångssättet vid mottagningarna ska vara det samma inom hela Österbottens välfärdsområde.
21.10.2022 Allmänt

Nordiskt ätstörningssamarbete som grund för utvecklingsarbete

Rasmus Isomaa, som är docent i utvecklingspsykologi och legitimerad psykoterapeut, arbetar som verksamhetsledare för Fredrikakliniken i Jakobstad och fungerar för närvarande även som ordförande för Ätstörningsförbundet i Finland (Syli r.y.) och nordiska ätstörningssällskapet (Nordic Eating Disorder Society). I artikeln berättar han om det nordiska samarbetet som han och personalen vid Fredrikakliniken är involverad i.
21.10.2022 Allmänt

I välfärdsområdet främjas jämställdhet och likabehandling

Välfärdsområdet ska som en ny myndighet förebygga diskriminering och främja jämställdhet och likabehandling på ett målinriktat och planlagt sätt. I praktiken betyder det här att välfärdsområdet ska göra upp en funktionell jämställdhets- och likabehandlingsplan för verksamheten, servicen och beslutsfattandet.
19.9.2022 Allmänt

Sjukskrivningar efter ingrepp blir mer individuella

Inom ramen för Arbetshälsoinstitutets nationella TYÖOTE-projekt pågår just nu arbetet med att utveckla vårdkedjorna i Österbottens välfärdsområde. Processen för vård, rehabilitering och återgång till arbetet kan snabbas upp om samarbetet mellan specialsjukvården, primärhälsovården och företagshälsovården förbättras. "Tanken är att företagshälsovården, utgående från patientens yrke, bedömer hur lång en sjukskrivning ska vara", berättar specialplanerare Susanna Heinonen som fungerar som ordförande i projektets operativa arbetsgrupp.