välfärdsområdesstyrelse
Genom att konkurrensutsätta mat- och städtjänsterna kan välfärdsområdet uppnå en årlig inbesparing på hela 8,5 miljoner euro. Nu har olika alternativ att ordna mat- och städtjänsterna utretts. Styrelsen ger de nuvarande bolagen en möjlighet att visa sin förmåga att sänka sina kostnader före styrelsen tar ställning till en eventuell konkurrensutsättning.
Välfärdsområdesstyrelsen fastställde nivån på de klientavgifter som ska tas ut år 2025 vid sitt sammanträde den 16 december. Prishöjningarna baserar sig på den nationella förordningen om klientavgifter. Mindre bemedlade klienter kan ansöka om lättnad i avgifterna.
De ändringar som ska genomföras i servicenätet lättar på välfärdsområdets servicestruktur, och är nödvändiga både med tanke på personalens tillräcklighet och det ekonomiska anpassningsbehovet. I och med ändringarna kan välfärdsområdet utveckla sitt tidigare serviceutbud och göra det allt mångsidigare.
Ändringar föreslås i välfärdsområdets servicenät. Den bakomliggande orsaken till förslagen är dels behovet att minska verksamhetskostnaderna för att de ska motsvara den statliga finansieringen, dels behovet av att få personalen att räcka till. Konsekvenserna av de föreslagna ändringarna har bedömts. Tjänsterna ersätts med nya, lättare tjänster eller flyttas till nya adresser. Förändringsförslagen presenterades den 21 oktober för välfärdsområdesstyrelsen som tar beslut om dem den 25 november. Du kan nu besvara en enkät och ta ställning till förslagen.
Genom att göra nödvändiga förändringar i servicestrukturen och minska på kostnaderna för köptjänster och hyror kan välfärdsområdet fortfarande täcka det ackumulerade underskottet under år 2026. Välfärdsområdet inleder samarbetsförhandlingar den 23 september för att förbereda sig på de verksamhetsförändringar som ska genomföras år 2025. Även förändringar i verksamhetsområdesstrukturen planeras.
På sitt sammanträde den 16 september tog välfärdsområdesstyrelsen del av förslag till strukturförändringar och minskningar av platser i boendeservicen inom ramen för framtids- och anpassningsprogrammet. Målet är att få servicen och antalet platser till den nivå man har i resten av landet.
I Österbotten erbjuder man för tillfället mer serviceboende än i landet i övrigt när servicen ställs i förhållande till befolkningen. Välfärdsområdet har ökat antalet tjänster som stöder hemmaboende, och nu planerar välfärdsområdet att minska antalet serviceboendeplatser med heldygnsomsorg för äldre. Minskningen av platserna kommer att genomföras under de kommande åren. Alla nuvarande klienter på serviceboenden tryggas ändå en plats, oberoende av förändringen.
Välfärdsområdesstyrelsen behandlade den ekonomiska situationen i Österbottens välfärdsområde på sitt sammanträde. Utfallet av budgeten för år 2024 är nu fastställt och uppvisar ett underskott om 33,9 miljoner euro. Om man inte hittar nya sätt att spara kommer underskottet att bli större än budgeterat.
Nu har Österbottens välfärdsområde bestämt hurdant gemenskapsboende området ska erbjuda i framtiden. Gemenskapsboende är ett bra alternativ för den som inte längre klarar sig i sitt eget hem, men som heller inte behöver omsorg dygnet runt. Gemenskapsboende möter det behov på en trygg omgivning som äldre har.
Barn- och mödrarådgivningen i Bennäs föreslås flytta till Esse. Funktionshinderservicen i Vasatrakten föreslås flytta till ändamålsenligare utrymmen. Hjälpmedelslagret i Korsholm fortsätter att erbjuda service för avdelningens behov, men utlåningsverksamheten föreslås flytta till Roparnäs. En utlåtande- och höranderunda kommer att ordnas angående flytten av verksamhetsställena. Styrelsen godkände resultatet av samarbetsförhandlingarna.