välfärdsområdesstyrelse
Genom att göra nödvändiga förändringar i servicestrukturen och minska på kostnaderna för köptjänster och hyror kan välfärdsområdet fortfarande täcka det ackumulerade underskottet under år 2026. Välfärdsområdet inleder samarbetsförhandlingar den 23 september för att förbereda sig på de verksamhetsförändringar som ska genomföras år 2025. Även förändringar i verksamhetsområdesstrukturen planeras.
På sitt sammanträde den 16 september tog välfärdsområdesstyrelsen del av förslag till strukturförändringar och minskningar av platser i boendeservicen inom ramen för framtids- och anpassningsprogrammet. Målet är att få servicen och antalet platser till den nivå man har i resten av landet.
I Österbotten erbjuder man för tillfället mer serviceboende än i landet i övrigt när servicen ställs i förhållande till befolkningen. Välfärdsområdet har ökat antalet tjänster som stöder hemmaboende, och nu planerar välfärdsområdet att minska antalet serviceboendeplatser med heldygnsomsorg för äldre. Minskningen av platserna kommer att genomföras under de kommande åren. Alla nuvarande klienter på serviceboenden tryggas ändå en plats, oberoende av förändringen.
Välfärdsområdesstyrelsen behandlade den ekonomiska situationen i Österbottens välfärdsområde på sitt sammanträde. Utfallet av budgeten för år 2024 är nu fastställt och uppvisar ett underskott om 33,9 miljoner euro. Om man inte hittar nya sätt att spara kommer underskottet att bli större än budgeterat.
Nu har Österbottens välfärdsområde bestämt hurdant gemenskapsboende området ska erbjuda i framtiden. Gemenskapsboende är ett bra alternativ för den som inte längre klarar sig i sitt eget hem, men som heller inte behöver omsorg dygnet runt. Gemenskapsboende möter det behov på en trygg omgivning som äldre har.
Barn- och mödrarådgivningen i Bennäs föreslås flytta till Esse. Funktionshinderservicen i Vasatrakten föreslås flytta till ändamålsenligare utrymmen. Hjälpmedelslagret i Korsholm fortsätter att erbjuda service för avdelningens behov, men utlåningsverksamheten föreslås flytta till Roparnäs. En utlåtande- och höranderunda kommer att ordnas angående flytten av verksamhetsställena. Styrelsen godkände resultatet av samarbetsförhandlingarna.
Österbottens välfärdsområde fortsätter med att utveckla likvärdiga tjänster för alla invånare i välfärdsområdet. Målet är att trygga framtidens service, få personalen att räcka till och få ekonomin i balans. Tack vare de digitala servicekanalerna kan vi stöda närservicen och erbjuda service som ges hem.
Att få tillräckligt med arbetskraft är den största utmaningen som social- och hälsovården kommer att ha i framtiden. Befolkningen i arbetsför ålder minskar samtidigt som den äldre befolkningen växer, konstaterar rapporten Hur mår Österbotten? som beskriver nyckeltalen för samt hälsan och välbefinnandet hos befolkningen i Österbotten. Antalet österbottningar som inte rör på sig alls och som har försämrad rörelseförmåga har ökat i alla åldersgrupper.
Österbottens välfärdsområde är Finlands tvåspråkigaste välfärdsområde, eftersom fördelningen mellan svensk- och finskspråkiga är mycket jämn. Att jämställt kunna erbjuda all service på två språk är en av välfärdsområdets styrkor, men för att det ska lyckas krävs kontinuerlig uppföljning.
I fortsättningen kan matservicekunderna bättre påverka vad de äter och när de äter. Matservicen kommer att börja använda sig av en modell där färdiga matportioner transporteras nedkylda hem till kunderna några gånger i veckan. Tack vare det här kan kunden själv välja i vilken ordning hen äter sina måltider. Om det behövs kan hen också få hjälp av hemvårdspersonalen med att välja och värma upp maten.