social- och hälsovårdsservice
Österbottens välfärdsområdes kundtidning Hembesöket delas idag ut till alla hushåll i välfärdsområdet.
Vasa hälsovårdscentral och Vasa centralsjukhus har under flera år placerat sig bland Finlands bästa utbildningsorter enligt Yngre Läkares Förenings enkät. Vad är det som gör att unga läkare trivs?
Inom samkommunen för Österbottens välfärdsområde utvecklas verksamhetsmodeller som möjliggör en ökad användning av välfärdsteknologi och hälsovårdsteknologi inom hemvården. Olika former av teknik som förbättrar säkerheten för klienter som bor hemma och som stöder självständigt hemmaboende testas och tas i bruk inom Österbottens KATI-projekt. På bilden Tony Pellfolk och Tatu Karppinen.
Österbottens Välfärdsområde har beviljats statsunderstöd för projektet Prima Botnia-Välmående Österbotten. Med finansieringen ska tillgängligheten till tjänster inom social- och hälsovården stärkas. Målgrupperna under år 2022 är unga och unga vuxna personer som har identifierade eller oidentifierade mentala störningar eller missbruksstörning, samt äldre med ett konstaterat eller ett dolt behov av stöd, vård eller rehabilitering av den fysiska, psykiska eller sociala funktionsförmågan.
De kognitiva sjukdomarna ökar i takt med att befolkningen blir äldre, men genom att ändra levnadsvanorna går det att påverka riskfaktorerna. I välfärdsområdet har man nu börjat testa en mångformig modell för rådgivning om levnadsvanor. Försöket samordnas av projektet Framtidens social- och hälsocentral i Österbotten.
Projektbyrån påbörjade sin verksamhet i januari 2022 i samband med att Österbottens Välfärdsområde startade. Tanken är att både större och mindre utvecklingsprojekt ska finnas samlade vid projektbyrån och målsättningen är att projektbyråns verksamhet ska stödja utvecklingsarbetet i organisationen. Via projekten utvecklas nya metoder och processer som i slutändan ska ge klienterna och patienterna bättre service och vård.
Utvecklingschef Pia Nyman berättar i artikeln om Enheten för forskning, utveckling och innovationer (FUI). ”Vi sporrar till innovativa lösningar inom vårt välfärdsområde och skapar nätverk både inom organisationen och utanför. Vi är i detta nu sex personer som jobbar i teamet och FUI hör under förvaltningsområdet Strategi och kontaktytor” skriver Pia Nyman.
Trygghetstelefoner i Österbottens välfärdsområde drabbades av omfattande störningar mellan tisdag och natten mot onsdag.
I Samkommunen för Österbottens Välfärdsområde finns fem regionala servicechefer, Johanna Skarper, Annika Ikkala-Västi, Åsa Nyberg-Sundqvist, Tarja Koukkunen och Tiia Krooks. Österbotten är ett långt och smalt område med många regionala skillnader, exempelvis i befolkningsstruktur och de sätt på vilka service produceras varierar.
Genom att förbättra vårt samarbete kan vi skapa äkta påverkningsmöjligheter och genom det skapa behovsenliga tjänster inom vårt område för alla åldersgrupper.