Stora framsteg i utvecklingen av behandling mot depression och ångest
Psykosociala servicens professionella har avlagt eller avlägger som bäst en utbildning i kognitiv korttidsterapi. Det här har gett en direkt effekt i tillgången till kognitiv korttidsterapi. Nu får kunderna lättare tillgång till högklassig, evidensbaserad vård för exempelvis depression eller ångest.
– År 2022 gick fyra av våra anställda utbildningen i kognitiv korttidsterapi och i år kommer antalet som avlagt utbildningen att vara uppe i 20, gläder sig Jaana Kilpiö, serviceenhetschef i det mellersta området (till höger på bilden).
Utbildningen, som tar åtminstone ett år, inkluderar omfattande studier på webben, handledning i metoden samt praktiskt genomförande av utbildningens behandlingar i kundarbetet.
– Både när det kommer till den kognitiva korttidsterapin och andra utbildningar samarbetar vi med södra och norra områdets psykosociala center och med ungdomsstationerna. Genom att använda samma metoder höjs kvaliteten på vården och invånarna kan få samma service i hela välfärdsområdet, berättar Kilpiö.
Kunderna får den hjälp de behöver
Majoriteten av kundresponsen är mycket positiv och kunderna har upplevt att de fått hjälp på riktigt. Inom korttidsterapin lär sig kunden att hantera tankar och känslor som påverkar välbefinnandet.
– Inom den kognitiva korttidsterapin bedöms kundens situation bland annat med hjälp av en poängsättning av symtomen. När metoden fungerar som bäst ser man att de mest betydande symtomen lindras och blir medelsvåra eller till och med lindriga, förklarar Nadja Kakkuri, biträdande närchef i det mellersta området.
Före den kognitiva korttidsterapin får kunden handledd egenvård, vilket betyder att hen får grundläggande information om sina egna symtom och på vilka sätt hen kan hjälpa sig själv med stöd av en professionell.
Vad är kognitiv korttidsterapi?
Kognitiv korttidsterapi ger konkreta sätt att tackla mentala kriser. Grundtanken är att det finns ett samband mellan hur människan tänker, känner och handlar.
Behandlingstiden i kognitiv korttidsterapi är 2–3 månader och en kund har ungefär 5–10 besök. I regel sker besöken en gång i veckan, med andra ord är det en intensiv och effektfull behandling. Träffarna kan också ordnas på distans, antingen delvis eller helt.
Förutom ångest och depression passar kognitiv korttidsterapi som behandling även mot sömnlöshet, beroende, social nervositet och panikångest. I korttidsterapin kan kunden få sådan hjälp att hen inte behöver ty sig till tyngre behandlingar.
Andra behandlingsmetoder mot depression och ångest
– Efter att ha lyssnat till kundernas behov har vi också börjat använda andra behandlingsmetoder, såsom SEE FAR. Med hjälp av den metoden öppnar man upp svåra traumatiska minnen och bearbetar hur kunden föreställer sig saker på ett nytt sätt, beskriver Kilpiö.
En läkemedelsfri behandling vid depression är likströmsstimulering. Efter att ha fått en introduktion i hur behandlingen går till genomför kunden sedan behandlingen hemma med en elektrodmössa. Hjärnbarkens neuroner stimuleras med en svag likströmsstimulering. En vårdperiod är fyra veckor lång. För tillfället är tio elektrodmössor i användning i det mellersta området.
– Vi satsar på att utveckla behandlingar som ges i grupp. Gruppverksamheten gör det möjligt för kunden att både aktivera sig själv och umgås socialt. Speciellt deltagarna i vår avslappningsgrupp har varit mycket nöjda med arrangemanget. Just den gruppen använder vi öronakupunktur, berättar Kakkuri.
De psykosociala centrens tjänster kräver ingen remiss och de är avgiftsfria.
Forskning mäter effektfullheten i behandlingarna
– Vi deltar i den nationella FLT-Step-undersökningen, som kartlägger effekten av läkemedelsfria behandlingar som sätts in av primärvården i ett tidigt skede för depressions- och ångestsymtom. Vi hoppas att nya kunder deltar i den frivilliga undersökningen och på så sätt påverkar hur mentalvårdsarbetet utvecklas, uppmuntrar Kilpiö.
Behandlingsformerna som utvärderas är handledd egenvård, nätterapi och kognitiv korttidsterapi. Forskningen stöder det arbete som görs för att göra servicen högklassig. Uppföljningen av kunderna pågår i fem år.
HUS informerade om forskningen 6.11.2024 (på finska): Kuinka vaikuttavaa lyhytterapia on?