Stöd och bröd för hemmaboende
![Två äldre kvinnor sitter vid ett bord. En yngre mörkhårig kvinna står nerböjd mellan dem. Kvinnan till vänster håller en pensel och glasburk i sina händer. Den yngre kvinnan rör vid glasburken.](https://pohjanmaanhyvinvointi.fi/wp-content/uploads/2024/11/Westerback-Skogman-750x422.png)
Det är tidig förmiddag, men seniorerna på Vitsippans dagverksamhet i Lappfjärd är i full gång. I deras händer får gamla servetter och glasburkar nytt liv med hjälp av så kallad decoupage-teknik.
– Vad fin din är, nu blir jag nog lite avundsjuk, säger Anneli Westerback godmodigt till sin bordsgranne Birgit Silander.
Silander lägger sista handen vid sitt pyssel och visionerar om vad hon ska ha det till. Kanske som karamellburk?
![På fotot står två leende kvinnor sida vid sida. Båda har åpå sig ljusa tröjor med uppkavlade armar. Kvinnan till vänster har långt blont hår och kvinnan till höger mörkt, långt hår.](https://pohjanmaanhyvinvointi.fi/wp-content/uploads/2024/11/MItts-Hanses-Skogman-750x422.png)
Aktiviteter i trygg miljö
Westerback och Silander deltar regelbundet i Vitsippans program. Verksamheten fick en nystart i år när den flyttade in i nya lokaler. Under hösten har deltagarna bland annat bakat bröd, målat akvarell och gjort prydnadspumpor av garn. Ofta har de också bara pratat.
– Här har jag sällskap och något att göra. Dessutom har vi ofta väldigt roligt, säger Silander.
Westerback uppskattar framför allt gemenskapen och tryggheten på Vitsippan. Hon vill också ge en eloge åt Marianne Skogman och Anu Mitts-Hanses, som håller i trådarna för verksamheten.
– Jag ger ledarna vitsordet tio plus. De är trevliga och hjälpsamma och man vågar också skoja med dem.
Duon – som förutom kolleger också är syskon – har tidigare jobbat inom bland annat specialomsorgen och i butik. Nu känner båda att de har hittat sin plats.
– Här har vi möjlighet att lära känna de äldre och umgås med dem utan brådska. Det är fantastiskt att se hur de liksom lever upp efter att ha gått här ett tag, säger Mitts-Hanses.
![I dagsalen som ser ut som ett vardagsrum, sitter sex äldre personer i länstolar. En äldre kvinna med rödvitrandig tröja läser ut en bok för de andra.](https://pohjanmaanhyvinvointi.fi/wp-content/uploads/2024/11/Paivatoiminta-Valkovuokko-750x422.png)
Stöder hemmaboende
Den bärande tanken bakom dagverksamhet är att motverka marginalisering och stöda äldres förmåga att bo hemma längre. Dagverksamheten kan också fungera som avlastning för närståendevårdare.
Liksom de flesta andra enheter med dagverksamhet har Vitsippan både hel- och halvdagsverksamhet. Drygt 20 personer deltar i programmet varje dag eller mera sällan.
Många äldre har bott ensamma länge och tröskeln att ta sig ur hemmet är ofta hög.
– De som inte vill eller kan ta sig till dagverksamheten själva får taxiskjuts. Det är också möjligt att vila under dagen om man vill, säger Skogman.
I samma hus som Vitsippan finns också ett gemenskapsboende med sju platser för seniorer som ännu klarar sig i egen bostad. Äldreboendet Åldersro ligger ett stenkast bort och förser också Vitsippans äldre med mat.
– För många är lunchen en av dagens höjdpunkter. De säger att maten smakar bättre här än hemma. Kanske beror det också på sällskapet?
Blev du intresserad av dagverksamhet?
Sammanlagt deltar kring 500 personer i dagverksamheten i Österbotten. Man ansöker om en plats genom att fylla i en ansökningsblankett. Blanketten kan fyllas i av klienten själv, en anhörig eller exempelvis social- och hälsovårdspersonal. För dagverksamhet uppbärs en avgift på 3,80 euro per timme (max 24,70 euro). Lunch ingår i priset.
Artikeln har publicerats i kundtidningen Hembesöket 2/2024.
Text: Marina Wiik
Foto: Christoffer Björklund