Till innehållet

Syftet med organisationssamarbetet är att förbättra befolkningens välfärd och hälsa samt att tillhandahålla högklassiga och mångsidiga tjänster i samarbete med olika aktörer.  Organisationer kan erbjuda stöd, information och service som kompletterar välfärdsområdets service men även samarbeta med invånare i syfte att utveckla servicen. Organisationerna kan stöda dem som är i sårbar ställning och främja deras delaktighet i planeringen och genomförandet av servicen.

Föreningar erbjuder olika tjänster, såsom kamratstöd, verksamhet för stödpersons- och vänverksamhet samt handledning och rådgivning. Föreningar samarbetar ofta med välfärdsområdet i samband med olika evenemang. De bidrar också till att olika människogruppers röst blir hörd i beslutsfattandet. Via föreningarna kan kunder hitta kamratstöd i olika livssituationer.

Organisationsbidrag

Ansökningsperioden för 2025 års verksamhetsbidrag, partnerskapsbidrag och engångsbidrag är 1.11-30.11.2024 . Österbottens välfärdsområde beviljar bidrag till registrerade ideella föreningar och stiftelser som har till uppgift att främja social välfärd, hälsa, säkerhet eller inkludering för invånarna i Norden för välfärd. Bidragen beviljas utifrån strategiska principer och de behov som uppstår inom välfärdsområdet.

Bidragen till välfärdsområdet är indelade i tre typer av bidrag: verksamhetsbidrag, partnerskapsbidrag och engångsbidrag. Verksamhetsbidrag är bidrag till aktiviteter som är tydligt begränsade till ett enda verksamhetsår. Verksamhetsunderstöden betonar förebyggande verksamhet och kamratstödjande verksamhet som stöder ungdomarnas livshantering.

Partnerskapsbidrag beviljas efter övervägande och stöder verksamhet för vilken den sökande ansöker om antingen projektbidrag eller riktat verksamhetsbidrag från till exempel Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA), Österbottens NTM-central eller andra finansiärer.
I ett partnerskapsbidrag förbinder vi oss att under 1-3 år stödja verksamhet som stöder välfärdsområdets strategiska och övergripande mål. Verksamheten inom ramen för partnerskapsbidraget planeras tillsammans med välfärdsområdet. Sökande bör kontakta sektordirektören för välfärdsområdet i god tid innan de skickar in sin ansökan. Tillsammans kommer vi att diskutera om aktiviteterna är lämpliga för att tillgodose behoven hos de människor som bor i området. Partnerskapsbidraget kan vara en del av den sökandes projekt, vi kan till exempel bidra till medfinansieringen av projektets egenfinansiering, eller så kan vi gemensamt genomföra ett projekt som vi också ger bidrag till.

Organisationsbidrag beviljas för verksamhet som

1. riktar sig till invånarna i Österbottens välfärdsområde och genomförs i Österbotten

2. förverkligar prioriteringarna, de strategiska principerna och målen i välfärdsområdesstrategin

3. stöder och kompletterar social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet som ansvarar för ordnandet av välfärdsområdet samt samarbetar med dessa tjänster

Ansökan om verksamhetsbidrag, partnerskapsbidrag och engångsbidrag till föreningar kan lämnas in elektroniskt mellan den 1 november 2024 och den 30 november 2024 genom att fylla i webropolformuläret.

Förhandsmeddelande om ansökan om partnerskapsbidrag

Förhandsmeddelandena om ansökning av partnerskapsbidrag för år 2025 har kunnat lämnas in mellan den 4 juni och den 30 september 2024.

Med hjälp av förhandsmeddelandena strävar vi efter att se till att vi i planeringen av budgeten 2025 kan reservera tillräckligt med anslag för verksamheten och att anslagen allokeras till rätt verksamhet. Vi vill även bekräfta att de beviljade bidragen är i linje med välfärdsområdets strategier och mål.

Inga bidrag beviljas emellertid ännu på basis av förhandsmeddelandet. Föreningen eller organisationen måste ännu separat ansöka om partnerskapsbidrag när detta kan ansökas för år 2025 i november (1.11–30.11.2024). Bidrag kan nog ansökas även om man inte lämnat in ett förhandsmeddelande.

Redovisning för användning av organisationsbidrag 

De organisationer som beviljats bidrag ska årligen redovisa för hur de använt verksamhets- och partnerskapsbidragen innan utgången av den angivna tiden. Inga nya organisationsbidrag kan utbetalas förrän organisationen redovisat för hur den använt det bidrag som den beviljades för föregående år.

Information och frågor:  

Sektordirektör Erkki Penttinen
Kvalitetsdirektör Mari Plukka
Chef för främjande av hälsa och välbefinnande, kontaktytor Jim Eriksson
Organisationskoordinator Tuija Kivioja

Arbete som bedrivs tillsamman i välfärdsområdet och organisationsfältet

Virtuella informationsmöten (sote-morgonkaffe)

Ordnas tillsammans av Österbottens välfärdsområde och Österbottens föreningar rf (POHY) via Teams. Sote-morgonkaffet samlar ihop organisationsfältet och aktörerna inom den offentliga sektorn cirka en gång per månad på onsdagsförmiddagar kl. 8.15-9.00. På dessa möten behandlas frågor som anknyter till välbefinnandet, hälsan, säkerheten och delaktigheten i välfärdsområdet. Målet att kläcka idéer, dela med sig av tankar och sätta fart på organisationssamarbetet och det gemensamma utvecklingsarbetet med låg tröskel.

Sote-morgonkaffe under hösten 2024:

28.8.2024 Projektet Minnesfrisk, Österbottens Minneslots

25.9.2024 kl 8.15-9.00 Aktuellt om Olka-verksamheten i Österbotten

23.10.2024 kl 8.15-9.00 Information av Organisationsbidrag

27.11.2024 kl 8.15-9.00 Österbottens SOTEPE-organisationsdelegation representerar sig

Vi tar gärna emot förslag till diskussionsteman: tuija.kivioja(at)ovph-fi
Permanent Teams-länk till Morgonkaffe

Evenemangen Att leva med x-sjukdom/x-symtom

På dessa webbinarier och närmöten behandlar vi aktuella frågor om sjukdomar och/eller utmanande livssituationer t.ex. ADHD, lässvårigheter, andnings- och hudsymtom samt nedsatt syn. Vi ordnar möten regelbundet två gånger per år (på våren och hösten)

7.5.2024 Att leva med long covid-webbinarium

Mer information om höstens webbinarium kommer senare. Vi tar gärna emot önskemål om teman: tuija.kivioja(at)ovph.fi

Partnerskapsbordsdiskussioner

Via partnerskapsbordsdiskussionerna främjar vi organisationssamarbetet och det gemensamma utvecklingsarbetet. Målet med partnerskapsbordsdiskussionerna är att hitta gemensamma helheter i välfärdsområdets  och organisationernas verksamhet, där organisationerna kan komplettera välfärdsområdets tjänster och således erbjuda kunderna ett bättre stöd i samarbete.

Partnerskapsbordsdiskussioner hålls verksamhetsområdesspecifikt 4–6 gånger per år tillsammans med välfärdsområdesdirektören, organisationsaktörerna och erfarenhetssakkunniga. De första partnerskapsbordsdiskussionerna hölls i januari 2024.

Verksamhetsområden som sammankom till partnerskapsbordsdiskussioner under våren 2024:

Psykosociala servicen 10.1.2024, 15.3.2024, 31.5.2024, 22.8.2024 och 1.11.2024

Rehabiliteringstjänsterna 11.1.2024, 28.3.2024, 12.9.2024 och 14.11.

Hem- och boendeservicen 18.4.2024 och 29.8.2024

Kund- och resurscentret 8.5.2024. 11.9.2024 och 13.11.2024

Social- och hälsovårdcentral 16.10.2024 och 13.1.2025

Sjukhusservice 27.11.2024

Partnerskapsbordsdiskussioner: Österbottens Föreningar rf

Evenemanget Organisationerna i Österbottens välfärdsområde

En gång i året ordnar vi ett gemensamt seminarium med de olika organisationerna. Syftet är att skapa en dialog mellan organisationerna och välfärdsområdets ledning och beslutsfattare. Seminariets teman väljs enligt organisationernas och välfärdsområdets behov.

Nästa seminarium och paneldebatt ordnas den 21 oktober 2024 i Vasa centralsjukhus förvaltningsutrymmen. Mer information kommer i början av hösten.

Dessutom samarbetar vi och ordnar organisationsmässor i olika delar av området.

Ta kontakt med organisationskoordinatorn och berätta om dina önskemål, behov och idéer till sote-morgonkaffe, webbinarier och partnerskapsbord som ordnas för organisationssamarbetet.

Framtidsarbete och delaktighet

Framtidswebbinarium för organisationer, föreningar och frivilliga.

Hösten 2024 ordnas workshoppar på tre olika orter: Vörå kommun, Kristinestad och Vasa. I workshopparna används Sitras arbetsmetod Framtidstriangeln.

Alla organisationer, föreningar och frivilliga som är verksamma i Österbotten är välkomna att delta i framtidsarbetet.

Läs mer här!

Österbottens Föreningar rf (POHY)

Österbottens Föreningar rf (POHY) är en regional nätverksorganisation i Österbotten. POHY stödjer hälso- och välmåendeföreningar och för samman mer är 100 medlemsföreningar under ett och samma parably. Utöver att sprida information och göra påverkansarbete för föreningsfältet, jobbar POHY för att stöda och hjälpa medlemsföreningarnas verksamhetsförutsättningar – tillsammans skapar och främjar POHY välmående och inkludering för invånarna i Österbotten.

POHY samarbetar tätt med föreningar och Österbottens välfärdsområde, kommuner, olika läroanstalter och företag samt andra intressenter, såsom Österbottens förbund.

Läs mer om POHY.

Österbottens organisationsdelegation (Österbottens Föreningar rf)

Mandatperioden för organisationsdelegationen som utsågs av Österbottens förbund har gått ut den 31 december 2023. En temporär organisationsdelegation för socialvården, hälso- och sjukvården och räddningsväsendet har tillsattas av Österbottens Föreningar rf, den temporära delegationen påbörjade sitt arbete i januari 2024. Österbottens välfärdsområde har representanter i organisationsdelegationen.

Läs mer här:

Österbottens nätverk för demokratiska innovationer (Österbottens förbund)

Österbottens välfärdsområde är med i Österbottens nätverkssamarbete för demokratiska innovationer. Nätverket är en samlingsplats för områdets anställda inom den offentliga sektorn, såsom kommuner och välfärdsområdet, yrkeshögskolor, organisationer samt övriga aktörer som arbetar med demokrati. Det här samarbetet grundar sig i det tidigare utvecklade förändringsprogrammet om demokratitalko.

Mer information hittar du här.

Läs mer om förändringsprogrammet på Sitras sidor.

Lähellä.fi

Lähellä.fi är en riksomfattande, lättanvänd webbtjänst som sammanställer information om organisationer, föreningar och den verksamhet som organisationerna tillhandahåller samt om öppna volontäruppdrag i Österbotten. Du hittar föreningarna både enligt kommun och enligt verksamhetsområde.

Läs mer.

Tuija Kivioja
Organisationskoordinator
Jim Eriksson
Chef F.Främj.Välf,Hälsa,K.Ytor
Mari Plukka
Kvalitetsdirektör
Erkki Penttinen
Sektordirektör