Till innehållet
Allmänt

RS-virusinfektion hos spädbarn förebyggs med antikropp

Läkare Lisa Kulppi står i korridoren och ler.
Respiratory syncytial virus eller RS-virus orsakar svåra luftvägsinfektioner, i synnerhet för de allra minsta barnen. Därför börjar man nu ge antikroppen nirsevimab åt spädbarn för att skydda dem från att bli smittade.

Nirsevimab är en långverkande antikropp som ges som en injektion i muskeln på samma sätt som ett vaccin, men det är inte ett vaccin. Preparatet är mycket säkert och det har redan använts i stor utsträckning i flera europeiska länder och minskat behovet av sjukhusvård för RS-virus med 80–90 procent.

Preparatet ger barnet ett gott skydd mot allvarlig RS-virusinfektion under hela vinterns epidemisäsong.

– I Österbotten ges nirsevimab åt nyfödda innan de skrivs ut från förlossningssjukhuset och åt alla bebisar under tre månader i samband med rådgivningsbesöken, säger Lisa Kulppi, avdelningsöverläkare för barnsjukdomar.

Dessutom erbjuds nirsevimab åt de barn under 1 år som hör till en riskgrupp för allvarlig RS-virusinfektion. Nirsevimab är avgiftsfritt för målgrupperna.

Om mamman har fått vaccin mot RS-virus under graviditeten behöver inte babyn nirsevimab. 

RS-virusinfektion i de nedre luftvägarna vanligaste orsaken till sjukhusvård hos under 1-åringar

Vanliga symtom på RS-virus är snuva, hosta, lätt feber, dålig aptit, slembildning, andningssvårigheter och hos de minsta bebisarna ibland andningsuppehåll.

Globalt är RS-virus den luftvägsinfektion som är den vanligaste orsaken till sjukhusvård för små barn. Ungefär 2 procent av alla barn som föds behöver vård på sjukhus på grund av RS-virus under sitt första levnadsår. Vården utgörs av symtombehandling, såsom att stöda andningen och ätandet. Av dem som behöver sjukhusvård behöver cirka 25 procent av bebisarna under en månad och 15 procent av bebisarna under tre månader intensivvård.