Till innehållet
Allmänt

Plan på att minska antalet serviceboendeplatser med heldygnsomsorg till den nationella nivån

Kuvituskuva, jossa nuija lyö pöytään päätöksen merkiksi.
I Österbotten erbjuder man för tillfället mer serviceboende än i landet i övrigt när servicen ställs i förhållande till befolkningen. Välfärdsområdet har ökat antalet tjänster som stöder hemmaboende, och nu planerar välfärdsområdet att minska antalet serviceboendeplatser med heldygnsomsorg för äldre. Minskningen av platserna kommer att genomföras under de kommande åren. Alla nuvarande klienter på serviceboenden tryggas ändå en plats, oberoende av förändringen.

I måndags tog styrelsen för Österbottens välfärdsområde ställning till en plan enligt vilken antalet platser för heldygnsomsorg ska minskas för att motsvara den nationella nivån. Målet är att lika många 75 år fyllda personer i Österbotten ska bo hemma som i landet i övrigt. I nuläget bor färre äldre hemma i Österbotten än i landet i övrigt.

För närvarande erbjuder vi mer serviceboende i Österbotten i förhållande till befolkningen än i landet i övrigt. Enligt den plan som nu diskuteras bör antalet platser minskas med drygt 300 platser fram till år 2030. I nuläget har man cirka 1 855 platser.

– Befolkningen i Österbotten är friskare än befolkningen i landet i övrigt, men ändå erbjuds det mer boendeservice i landskapet. Därför är det motiverat att platsantalet minskas så att det motsvarar den nationella nivån, säger sektordirektör Pia Vähäkangas som ansvarar för de tjänster som tillhandahålls för äldre.

Den strukturförändring och minskning av platsantalet som bör genomföras inom boendeservicen för att servicen ska motsvara den nationella nivån är den viktigaste förändringen som måste genomföras för att välfärdsområdet ska kunna upprätthålla ett starkt basservicenät inom ramen för den servicehelhet som tillhandahålls för äldre. De årliga nettokostnaderna för en egen serviceboendeenhet med 20 platser för heldygnsomsorg ligger mellan 1,3–1,8 miljoner euro.

–  Vi har de högsta kostnaderna i Finland i förhållande till behovet. Det här betyder att vi erbjuder Finlands friskaste befolkning många tjänster –vilket är helt i linje med viljan i Österbotten. Men i och med välfärdsområdesreformen får välfärdsområdet pengar av staten utifrån behovet i landskapet. Med den här lagstiftningen kan vi inte göra något annat än att dra in på servicen. Vi erbjuder klart mer boendeservice än vad de övriga landskapen gör och därför måste den minskas. I och med förändringen kommer vi att stöda hemmaboende allt mer och kommer att kunna upprätthålla tjänster på basnivån, säger välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen.

De nuvarande klienternas boendeplatser är tryggade

Minskningen av serviceboendeplatserna kommer att ta flera år i anspråk. Ingen klient som beviljats en plats blir utan boendeplats trots förändringen. Platsantalet minskas klientorienterat. Medelvårdtiden för klienter på serviceboenden är över två år.

Innan välfärdsområdet tog över verksamheten beviljades klienterna i regionen heldygnsomsorg utifrån varierande kriterier. Nu beviljas alla heldygnsomsorg utifrån samma och likvärdiga kriterier.

Hemmaboende stöds på många sätt

I Österbotten har man redan genomfört många förändringar för att äldre ska kunna bo hemma tryggt och längre. Välfärdsområdet har även lanserat en seniorrådgivningsverksamhet som främjar de äldres funktionsförmåga. Hemmaboende stöds genom hemrehabilitering, hemsjukhuset och jourens mobila sjukhustjänster. Välfärdsområdet har också utvidgat den grupp av klienter som använder sig av intervallvård.

– Vi har genomfört satsningar som främjar människornas funktionsförmåga för att de ska kunna bo hemma. De flesta vill bo i sitt eget hem och inte på en anstalt, och det är något som vi vill stöda, säger Vähäkangas.  

Beslut om ändringar i servicenätet fattas senare i höst

I den diskussion som nu förs tar man ställning till hur många platser man ska erbjuda totalt. Efter att man har ett beslut om antalet platser kan man ta beslut om var i Österbotten och på vilka serviceenheter platserna ska minskas. Förändringarna berör både välfärdsområdets egen serviceproduktion och köpt serviceproduktion.

Du kan bekanta dig med alla mötesärenden på föredragningslistan genom att klicka på länken nedan. Även mötesprotokollet publiceras på samma plats.