Pilotprojekt med erfarenhetsexpert inom missbruks- och beroendevården

Man kan träffa erfarenhetsexperten antingen på grund av sina egna beroendeproblem eller som anhörig till någon med missbruksproblem. När det gäller en kund som är i behov av beroendevård kommer en professionell först att bedöma om diskussioner med erfarenhetsexperten är ett bra stöd för kundens vårdstig. Närstående till personer med missbruksproblem kan hänvisas direkt till erfarenhetsexpertens mottagning.
Bara kunden och erfarenhetsexperten är närvarande på diskussionerna, som äger rum på det psykosociala centret på Skolgatan i Jakobstad. Det finns alltid professionella tillgängliga för att vid behov stöda erfarenhetsexperten. Samarbetet fungerar också åt andra hållet: de professionella kan konsultera erfarenhetsexperten och få ett kundperspektiv till sitt eget arbete.
”Bara någon som har varit med om samma sak kan förstå fullt ut hur det känns”
Carina Hautala, som deltar i pilotprojektet, är närvårdare och erfarenhetsexpert som avlagt Mielle rf:s utbildning. Hon har varit fri från beroende i fem år nu och har personlig erfarenhet av både att vara beroende själv och att vara närstående till en person med beroendeproblem.
– Min egen livsförändring gav mig en stark tro på att det är möjligt att bli fri från beroendet. Jag skulle själv ha behövt ett samtal med någon som redan hade upplevt samma sak. Nu vill jag vara den personen för någon annan, säger Carina.
Reaktionerna har varit positiva – nya tider har bokats med glädje och det är tydligt att det varit efterlängtat att kunna ha förtroliga samtal med en erfarenhetsexpert. Carina säger att för många är det lättare med personliga samtal än att till exempel delta i en kamratstödsgrupp, särskilt på en liten ort. För närstående till personer med missbruksproblem har erfarenhetsexpertens mottagning varit ett välkommet framsteg i utbudet av tjänster.
Diskussionerna med erfarenhetsexperten registreras inte i klient- och patientdatasystemet. Erfarenhetsexperten har inte heller tillgång till patientjournalerna för de som kommer till mottagningen, utan kunden berättar där så mycket eller litet hen vill om sin situation.
Det handlar om bemötande, jämlik dialog och hopp. Bara någon som har varit med om samma sak kan förstå fullt ut hur det känns, säger Carina.
Erfarenhetsexperten har tystnadsplikt och diskussionerna är konfidentiella. Endast antalet besök och kundnöjdheten registreras.
Kunden träffar erfarenhetsexperten vanligtvis 1–3 gånger, och varje möte tar högst en timme. För närvarande är mottagningen tillgänglig för kunder och anhöriga inom norra områdets team för rusmedels- och beroendevård. Tidsbeställning görs via kundrådgivningen vid det psykosociala centret i norra området.
Modellen för erfarenhetsexpertens mottagning utvecklas för att kunna utökas till andra tjänster
Pilotprojektet på det psykosociala centret i norra området kommer att pågå i minst sex månader, med målet att skapa en modell för erfarenhetsexpertens mottagning som kan användas även inom andra tjänster. De professionella har välkomnat erfarenhetsexperten med glädje.
– Erfarenhetsexperten har blivit en del av vårt mångprofessionella team. Samarbetet har börjat bra och de professionella känner att de kan be Carina om en synvinkel på vilket ämne de än behöver, säger Tina Silvennoinen som leder beroendeteamet.
Pilotprojektet har beretts inom ramen för välfärdsområdets EU-finansierade projekt Prima Botnia, som fokuserar särskilt på att förbättra tillgången till vård och service för utsatta personer. Projektet kommer att fortsätta sitt utvecklingsarbete fram till slutet av året, vilket gör det möjligt att förlänga och utöka pilotprojektet vid behov.
– Vi hoppas kunna visa hur effektiv tjänsten är och etablera kamratstödsmottagning som en del av de tjänster som erbjuds i välfärdsområdet, säger projektchefen Sonja Kotala.
