Till innehållet

I början måste man stöda babyns huvud, men med tiden blir babyn starkare och lär sig att själv hålla upp sitt huvud. Om du ger huvudet för mycket stöd kan denna utveckling bli långsammare.

Lyft upp och lägg ner babyn via sidan, då behöver du inte stöda babyns nacke speciellt och babyn känner sig mera avslappnad. Så här stöder du även babyns motoriska utveckling, babyn får uppleva hur det är att ligga på sidan och börjar så småningom pröva på det själv. Det är bra att bära babyn i famnen i många olika ställningar, på så sätt stöder du också babyns motoriska utveckling.

Det finns olika slags hjälpmedel du kan använda när du bär babyn, till exempel bärsjalar och bärselar. Med hjälp av dem har du händerna fria för sysslor eller för att smeka barnet. Tyngdpunkten ska ligga nära din kropp, annars kan din rygg ta skada.

Med tanke på babyns motoriska utveckling är det viktigt att även låta babyn ligga på golvet på en filt eller på en lekmatta. Du kan sitta eller ligga på golvet och umgås med babyn. Det är bra för babyn att ligga på golvet både i rygg- och magliggande.

Babyn lär känna sin kropp bra då den ligger på rygg. Här övar den också att föra händerna till kroppens mittlinje. När babyn ligger på rygg kan armarna och benen röra sig friare. När babyn ligger på mage stärks ryggsidans muskler. Babyn övar att stöda upp sig på underarmar eller händer och att börja röra sig. I början brukar babysar trivas på mage endast korta stunder.

Barnet behöver inte några hjälpmedel för att lära sig sitta eller röra på sig, såsom babysitter, bumbostol, gångstol eller hoppgunga.

Om barnet är lite större behöver du inte genast reagera på mindre ljud som tyder på att det kan vara uttråkat. Du behöver inte genast lyfta upp barnet eller vända på det. I stället kan du låta barnet själv öva sig på att vända sig och röra sig i lugn och ro.

Hantering av babyn. Videon är på finska

Tillhörande tjänster