Till innehållet

Babyns hud

Den nyfödda har ofta fjällande hud, speciellt i böjvecken. Det här betyder inte att babyns hud är torr utan att den ömsar skinn från tiden inne i mammans mage

Torr hud hos babyn kännetecknas av att huden känns sträv och ser irriterad ut. Då är det bra att smörja in huden med bassalva tills huden igen är normal.

Hormonprickar, eller så kallade babyfinnar, är ofarliga och kan förekomma hos spädbarn, som mest i 6-8 veckors ålder. De förekommer främst i ansiktet, på bröstkorgen och övre delen av ryggen. Hormonprickarna försvinner av sig själv och behöver inte behandlas på något sätt.

I babyns panna och hårbotten kan det bildas gulaktigt skorv. Det är inte farligt. Smörj skorven med babyolja eller fet bassalva, låt verka i någon timme eller över natten. Tvätta sedan hudområdet. Det är bra att dagligen borsta babyns hårbotten med en mjuk babyborste.

Rengör naveln med rent vatten och bomullspinne. Torka efteråt med torr bomullspinne. En luktande navel rengörs vid behov med antiseptiskt medel. Navelstumpen faller vanligtvis av 1-2 veckor efter förlossningen. Då kan det komma lite blodblandat sekret. Detta är ej farligt. Rengör navelbotten dagligen tills den torkat.

Babyns naglar

På grund av infektionsrisk rekommenderas klippning av naglarna först vid 1-2 veckors ålder. Fram till det kan man använda vantar på babyns händer för att undvika att babyn i misstag skrapar sig i ansiktet. Klipp babyns naglar rakt av, runda ej för att undvika infektion. Det brukar gå lättare att klippa naglarna då babyn sover.

Badning

Det är bra att bada babyn minst 1-2 gånger/vecka. Badvattnet bör vara 37 grader varmt. Man behöver inte tillsätta tvål i vattnet, men vid behov några droppar babyolja för att hålla huden mjuk. Undvik att rutinmässigt smörja in babyns hud. Smörj vid behov torra områden med bassalva. Tvätta ansiktet, bakom öronen, hudveck, underarmar och ljumskar varje dag med en tvättlapp som du fuktat med vatten. Tvätta barnets stjärt under rinnande vatten morgon och kväll samt alltid då babyn bajsat.

Badning av baby

Blöjområdet

Byt alltid blöja efter att barnet bajsat och också efter att barnet kissat om blöjan är full, eller så ofta som babyns hud kräver det. Babyns hud kan bli irriterad av urinen och avföringen, vilket kan leda till blöjeksem. En viktig förebyggande åtgärd är att byta blöja tillräckligt ofta och att tvätta bort urin och avföring med vatten. Luftbad är viktigt vid behandling av blöjeksem. Vid behov kan man också använda till exempel zinksalva på det drabbade området.

Tarmfunktionen

Efter förlossningen bajsar babyn mörkt, segt barnbeck/mekonium. Efter några dagar blir avföringen lösare och mera gulaktig. I början bajsar babyn ofta, endel babysar efter varje matning. Efter ett tag börjar babyn bajsa mera sällan, men variationen är stor. Endel bajsar flera gånger i dygnet, medan andra bajsar en gång per vecka.

Helammade barn kan ha uppemot 10 dagars paus mellan avföringen utan att det är fråga om förstoppning. Avföringen hos barn som ammas kan vara allt från gult till grönaktigt och lukten är ofta mild. Avföringen hos babysar som får modersmjölksersättning är ofta fastare.

Bajsandet kan vara kämpigt fast babyn inte skulle ha förstoppning. Bajsandet kan underlättas genom att föra babyns ben upp mot magen eller genom att massera magen lätt i tarmens riktning. Ett varmt bad kan också hjälpa.

Vanliga besvär

Torsk: Spädbarn kan få en vit eller gråaktig beläggning på tungan eller insidan av kinderna, torsk. Det är fråga om en svampinfektion i munnen. Man kan behandla detta genom att pensla på någonting surt, ex vichyvatten, lingon- eller citronsaft, med en bomullspinne. Om mamma ammar, kan hon också smörja bröstvårtorna med samma efter amningen. Det är också bra att koka babyns tutt dagligen

Vätskande ögon: Den nyföddes ögon vätskar ofta på grund av att tårkanalerna är trånga. Ögonen rengörs genom att fukta en bomullslapp med vatten och tvätta ögonen från yttre ögonvrån mot inre ögonvrån. Rikligt vätskande ögon kan vara normalt, men om ögonvitorna rodnar eller ögonen är svullna, ta kontakt med rådgivningen eller hälsovårdscentralen. Om tårkanalerna inte öppnar sig, kan de vid behov öppnas på sjukhuset vid ca 10 månaders ålder.

Luft i magen: Babyn sväljer en del luft då den äter. Det lättaste sättet att få ut luften är att få babyn att rapa genom att hålla babyn upprätt över förälderns axel direkt efter måltiden. Du kan också hjälpa barnet att få ut luften till exempel genom att pumpa babyns ben upp mot magen, genom att massera magen mjukt och genom att hålla babyn i upprätt ställning eller på mage när den är vaken.

Spyttande: En del babysar spyttar mycket efter att de ätit, medan andra spyttar knappt alls. Så länge babyn mår bra och vikten stiger, behöver man ej vara orolig över spyttandet. Man kan minska på spyttandet genom att hålla barnet i upprätt ställning så mycket som möjligt och genom att undvika att svänga omkring på barnet genast efter att det ätit. Oftast minskar spyttandet senast vid 6 månaders ålder då barnet börjar äta fast föda.

Utevistelse

Under sommarhalvåret kan man påbörja utevistelsen med en gång. Babyn ska skyddas från solljus. Låt ej babyns vagn stå i solen. Kom också ihåg att skydda vagnen med myggnät.

På vintern påbörjas utevistelsen då babyn är 2 veckor och ökas gradvis. Köldgränsen är -10 grader. Klä på babyn enligt väder. Händerna och fötterna kan ofta kännas svala. Det är bäst att känna i nacken att babyn är passligt varm.

Tillhörande tjänster