Till innehållet

Familjeförberedelse

En av rådgivningarnas främsta uppgifter är att hjälpa familjen att förbereda sig för föräldraskapet. De flesta mödrarådgivningar ordnar familjeförberedelsekurser i kommunerna. Vi har även en nätbaserad förberedelsekurs och dess material kan ni ta del av nedan. Vi hoppas att informationen om bland annat barnsängstiden, amningen, grundvården av babyn, samt växelverkans betydelse för det lilla barnet ska hjälpa er i förberedelserna för att bli föräldrar.

Här får du lära dig mer om amningen, dess fördelar, partnerns delaktighet i amningen, betydelsen av hudkontakt och babyns första dagar.

Här hittar du information om olika typer av amningsproblem som kan uppstå, till exempel när mjölken inte räcker till, mjölkstas, såriga och ömma bröstvårtor, mjölkstockning och bröstinflammation.

Här hittar du info om babyns gråt och dess betydelse, hur man kan lugna ner en gråtande baby samt hur du gör om du får svårt att stå ut med babyns gråt.

Här får du lära dig mera om babyns sömn och dess betydelse.

Här får du mera info om den första tiden efter babyns födelse, bland annat om återhämtningen, vila, kost, motion, sexualitet och humörsvängningar.

Här får du lära dig om betydelsen av den första kontakten till din baby och hur anknytningen sätter grunden för en sund utveckling för ditt barn och ditt föräldraskap.

Här får du info om hur skärmtiden påverkar både dig som förälder och ditt barn.

Här får du info om bland annat babyns hud, naglar, tarmfunktion, badning och vanliga besvär.

Här lär du dig hur du hanterar din baby, till exempel hur du lyfter upp, bär och lägger ner babyn.

Här får du lära dig om träning under graviditeten, till exempel träning för bäckenbotten och magmuskler, ledsmärtor och foglossning, träning vid halsbränna.

Här får du lära dig om återhämtning efter förlossningen, till exempel om träning av bäckenbottenmuskler, separerade magmuskler och vård av kejsarsnittsärr.