Bekämpning av allvarlig ungdomsbrottslighet i Österbotten
Vi utvecklar arbetet med unga som uppvisar ett kriminellt beteende, särskilt de som tidigare har begått flera brott eller allvarligare brott och som väcker särskild oro hos den myndighet eller annan aktör som varit i kontakt med den unga. Oron kan bero på till exempel missbruk eller andra risker för marginalisering. Målgruppen är unga och unga vuxna i åldern 12–29 år.
Projektet finansieras av justitieministeriet, och projekttiden är från den 1 augusti 2024 till den 31 december 2025.
Projektets syfte
Österbottens välfärdsområde tar fram och börjar använda en sektorsövergripande modell i syfte att nå fram till och stöda unga som begår upprepade brott eller allt allvarligare brott. Modellen sätts in som ett stöd efter verksamheten på Ankkuri i Österbotten.
Den ungas behov och situation ska vara utgångspunkten i den sektorsövergripande modellen. Modellen inkluderar även den ungas familj och närstående. Dessutom ska yrkesutbildad personal utbildas för att trygga den kompetens och förståelse som behövs för unga med kriminellt beteende och deras behov.
Projektets mål
Utvecklingsarbetets mål är att
- minska brottsligheten och återfall i brott.
- öka användningen av tjänster som stöder unga att sluta begå brott samt engagera unga i dessa tjänster.
- påbörja och etablera ett samordnat mångprofessionellt arbete som även bedömer situationen för unga och deras familjer samt skräddarsyr stödet utifrån denna bedömning.
- engagera väsentliga samarbetspartners och organisationer samt utveckla behovsbedömningen för att trygga skräddarsydda tjänster.
- öka och stärka den yrkesutbildade personalens kompetens för att minska ungdomsbrottsligheten.
Kontaktuppgifter
Miia Wilhelmsson, projektchef
miia.wilhelmsson@ovph.fi / 040 198 5144
Raimo Kivistö, projektarbetare
raimo.kivisto@ovph.fi / 040 198 6620