Nya sätt att bekämpa allvarlig ungdomsbrottslighet – individuellt stöd och nätverksarbete tillsammans med unga
Miia Wilhelmsson och Raimo Kivistö, som båda har gedigen erfarenhet av barnskyddsarbete, söker nya sätt att bekämpa ungdomsbrottslighet. De har ett nära samarbete med till exempel polisen, brottspåföljdsmyndigheten, organisationer och det uppsökande ungdomsarbetet.
Antalet klienter från Österbotten har redan överstigit tio, och möten har hållits på bland annat polisstationen, i fängelset och hemma hos klienterna. Genom att förankra tjänsten direkt i klientens miljö säkerställs tillgängligheten och flexibiliteten i tjänsten – stöd ges där den unga befinner sig, även om det så är vid ett förhör.
– Genom våra klientfall ser vi också vilka strukturer vi behöver utveckla, säger projektchef Miia Wilhelmsson.
Vägledning av unga till ett liv utan kriminalitet
Kåppi-tjänsten som håller på att utvecklas fokuserar på ungdomar och unga vuxna i åldern 12–29 år som begår upprepade brott eller allt allvarligare brott och har en livssituation som innebär risk för marginalisering, till exempel på grund av missbruk. Ett särskilt mål är att stödja den ungas motivation till förändring och öppna upp för en ny väg i livet. Den ungas egna intresse för förändring är avgörande.
– Ögonblicket när en ung person är redo för förändring är ofta flyktigt. Det är därför viktigt att snabbt kunna erbjuda en första kontakt och stöd, säger projektarbetare Raimo Kivistö.
När vi stödjer den unga strävar vi efter att skapa en förtroendefull relation genom att lyssna på den ungas individuella behov och kartlägga den ungas livssituation. Arbetet görs med ett framåtblickande grepp. Den ungas familj och närstående beaktas också i den flexibla anpassningen av tjänsterna.
Mot förändring med kraft av nätverket
I Kåppi-tjänsten tas de unga om hand av ett omfattande stödnätverk som består av yrkesverksamma inom olika områden och erfarenhetsexperter. Genom att göra saker tillsammans med de unga skapas naturliga möten där de unga kan bygga upp förtroendefulla relationer med de vuxna som stöttar dem.
Till exempel har ett Kåppi-gym redan grundats i samarbete med KRIS Österbotten för att öka aktivitetsmöjligheterna för unga. Kåppi-gymmet är ett gym där unga kan prova på handledd träning och träffa erfarenhetsexperter. Deltagarna erbjuds också ett mellanmål.
Unga som är intresserade av kampsport coachas av Jarkko Jussila som är professionell kickboxare.
– Hos oss är det klienten som bestämmer nätverket. Fysiska aktiviteter är ett sätt att få kontakt med unga, och unga är intresserade av träning och kampsporter, säger Raimo Kivistö.
Korrigerande och förebyggande arbete
Genom att snabbt få till stånd ett första möte och bygga upp ett nätverk kring den unga som uppvisar ett kriminellt beteende stöds ett effektivt ingripande i den ungas livssituation. Vid behov ordnas också workshoppar för aktörer som arbetar med samma klient.
Syftet är att utveckla en verksamhetsmodell som gör det möjligt för olika aktörer att bedöma den ungas situation på ett mer enhetligt sätt. Detta gör att klienten får hjälp snabbare, eftersom sektorsövergripande tjänster kan sättas in utan dröjsmål.
Som en del av projektet utvecklas också en webbkurs med vilken yrkesverksamma kommer att utbildas för att bättre förstå behoven hos unga som uppvisar ett kriminellt beteende.
– Det finns också planer på att börja med skolmedling för att kunna ta tag i problem snabbare även i skolorna, säger Miia Wilhelmsson.
Wilhelmsson och Kivistö är övertygad om att man genom samarbete och individuellt stöd kan hjälpa unga som uppvisar ett kriminellt beteende till en fungerande vardag utan kriminalitet. Målet är att denna verksamhetsmodell även framöver ska hjälpa unga att bygga en brottsfri framtid – utifrån deras eget perspektiv.