Nu får unga med koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter en ny sorts handledd egenvård från primärvården i hela välfärdsområdet
Vårdkedjan för unga har utvecklats inom ramen för det EU-finansierade Prima Botnia-projektet. Prima Botnias huvudsyfte är att stärka tillgången till vård och service och bryta vård- och serviceskulden.
– Vårt mål är att unga ska få det stöd de behöver på ett mer flexibelt sätt, säger projektchef Anu Hiironniemi.
Noggrann bedömning av vårdbehovet och handledd egenvård
Bedömningen av vårdbehovet spelar en central roll i den nya modellen. Unga kan använda terapinavigatorn – en symtombedömning man fyller i på nätet som innehåller nationellt rekommenderade symtommätare för kartläggning av de vanligaste psykiska problemen.
I undersökningarna fokuserar man speciellt på att skilja åt aktivitets- och uppmärksamhetsstörningen från andra störningar, såsom inlärningssvårigheter, ångest, depression och autismspektrum. Undersökningen förutsätter att man är nykter.
Koncentrationssvårigheter kan ofta åtgärdas utan diagnos eller läkemedelsbehandling. Det kan räcka med att ändra sin livsstil, lära sig hantera stress eller anpassa omgivningen.
– Det viktigaste är att erbjuda unga information om hur de kan stärka den egna koncentrationsförmågan, så att den unga själv kan påverka sitt välbefinnande, betonar Jaana Kilpiö, serviceenhetsdirektör.
Den nya stödformen för unga är handledd egenvård. Egenvården ger konkreta verktyg för att stärka välbefinnandet, men om symtomen håller i sig och kriterierna för att komma till undersökning uppfylls, kan man påbörja ADHD-undersökningar. I tjänsten ingår också uppföljning av en eventuell läkemedelsbehandling.
Stödtjänster för unga med koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter fås från primärvården i hela välfärdsområdet
Behovet av ADHD-undersökningar och ADHD-behandlingar har ökat nationellt de senaste åren och även i Österbotten har det uppstått en fördröjning i tillgången till vård för unga. Tjänsterna i Vasaregionen erbjöds tidigare mest inom den specialiserade sjukvården, vilket ledde till långa köer.
Sedan början av september ordnas ADHD-undersökningar och stödtjänster för över 16-åriga unga och unga vuxna med koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter av primärvården också i Vasa. Stöd med låg tröskel och undersökningar ordnas på det psykosociala centret och på ungdomsstationen Klaara. Målet är att unga ska få tillgång till vård snabbare och minska belastningen på den specialiserade sjukvården.
Förändringen följer de nationella riktlinjerna och harmoniserar vården i vårt välfärdsområde. I resten av välfärdsområdet har behandlingen för unga med koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter redan tidigare varit en del av primärvården.
En mångprofessionell arbetsgrupp, där också psykiatriker ingår, sköter diagnostiken och behandlingarna.
– Om den ungas situation är särskilt komplicerad kan det finnas behov av en mer utförlig undersöknings- och vårdperiod inom den specialiserade sjukvården. I så fall behövs en remiss av läkare, påminner psykiater Ruut Liski.
Om du har koncentrationssvårigheter som orsakar oro, kan du nu i Vasaregionen kontakta ungdomsstationen Klaara eller det psykosociala centret. Om du är klient inom studerandehälsovården, genomförs kartläggning och handledd egenvård inom studerandehälsovården.