Till innehållet
Allmänt

Mobilt sjukhus erbjuder nu jourmässig vård även till boendeenheter och hemvårdsklienter i områdets norra del

Hemvården och boendeenheterna i välfärdsområdets norra del får nu också tillgång till jourmässigt stöd i och med att mobila sjukhuset inledde sin verksamhet i Jakobstad, Pedersöre, Kronoby, Larsmo och Nykarleby den 16 september 2024.

Erfarna sjukskötare vid jouren på Malmska arbetar åtminstone till slutet av året i det mobila sjukhuset varje dag kl. 13–20.30. Nu i början kommer man också att utreda när hemvårdsenheterna och hemvården i Malmskas jourområde behöver den kompetens som jourskötarna kan erbjuda.

– Sjukskötarna i det mobila sjukhuset erbjuder stöd till våra yrkespersoner – de kan alltså inte kontaktas av dem som bor i området. Det mobila sjukhusets koordinator utför också vårdbedömning per telefon och det är inte alltid nödvändigt att åka till patienten, säger överskötare Saija Seppelin som ansvarar för akutsjukhusets jourmässiga tjänster.

Fem kvinnor står i en korridor med gula väggar. Fyra av kvinnorna har på sig en grön jacka som hör till den mobila anhetens sjuksköterskans arbetsdräkt och som är ljust gul på axlarna.
Avdelningsskötare Siv Käld-Aspfors (till höger i bild), koordinerande sjukskötare Diana Kass samt sjukskötarna Jenny Eriksson, Leena Ljung och Lilian Asplund vid jouren på Malmska i Jakobstad bekantade sig i början av september med det mobila sjukhusets verksamhet i Vasa och passade samtidigt på att prova på sina nya arbetskläder.

Det mobila sjukhuset började testas i fjolhöst på kvällar och nätter i Vasa-Korsolmsnejden. Senare utvidgades verksamheten även till Laihela och den upprätthålls nu varje dag dygnet runt.

– Det mobila sjukhusets vårdare och koordinerande sjukskötare i Jakobstad stöder hemvården och boendeservicen samt bäddavdelningarna på Malmska på samma sätt som det mobila sjukhuset i Vasa stöder de allmänmedicinska avdelningarna, säger projektchef och förstavårdens fältchef Vesa Aro.

Tre sjuksköterskor står bredvid skåpbilen. En har en vårdväska på ryggen, en har en hand på bildörrens handtag och på marken framför dem finns en stor, utdragbar vårdväska.
Skötarna på det mobila sjukhuset känns igen på sina gröna arbetskläder. Jourens skötare Jenny Eriksson, Leena Ljung och Lilian Asplund är fulla av iver över sina nya arbetsuppgifter och glada för att jourverksamheten utvecklas.

Det här är det fråga om:

  • Skötare som arbetar inom hemvården och boendeservicen kan ringa det mobila sjukhusets erfarna sjukskötare. På basis av samtalet bedömer sjukskötaren vårdbehovet och kör vid behov till patienten för att ge hen jourmässig vård. På så sätt behövs inte nödvändigtvis någon ambulans och patienten behöver inte besöka samjouren.
  • Det mobila sjukhusets sjukskötare kan exempelvis ta blodprov hos klienten. Servicen ersätter ändå inte den prehospitala akutsjukvården. I nödfall ringer hemvården och boendeservicen fortsättningsvis direkt till nödnumret.
  • Det mobila sjukhuset kan erbjuda klienten vård som annars skulle kräva ett besök till jouren, såsom exempelvis intravenös antibiotikabehandling och sårlimning.
  • Vården planeras och genomförs i tätt samarbete via en distansförbindelse med klientens behandlande läkare eller samjourens läkare. Vården som ges hemma kan i fortsättningen ges av en skötare från hemsjukhuset.
  • Det mobila sjukhuset stöder i synnerhet de äldres möjligheter att bo hemma, erbjuder jourmässigt vårdstöd till yrkespersoner och minskar belastningen på samjouren.