Till innehållet
Allmänt

Lovande resultat i vården av unga med koncentrationssvårigheter i Österbotten – minskat behov av ADHD-utredningar

Den nya vårdstigen för unga med koncentrationssvårigheter i Österbottens välfärdsområde har gett lovande resultat. Situationen för unga som söker vård på grund av koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter utvärderas inom två veckor och alla erbjuds tidigt stöd inom primärvården.

Vårdstigen för unga med koncentrationssvårigheter har utvecklats enligt den nationella modellen ”Första linjens terapier” som en del av Institutet för hälsa och välfärds träning för smidiga tjänster. Målet har varit att underlätta tillgången till tjänster, vägleda unga till rätt stöd och erbjuda tidigt stöd.

De första resultaten från modellen, som togs i bruk i september 2024, är lovande i det mellersta området av välfärdsområdet. Under de två första månaderna följde man inom primärnivåns mentalvårdstjänster – det psykosociala centret, ungdomsstationen Klaara och studerandehälsovården – upp hur många man misstänkte kunde ha ADHD. Enligt uppföljningen hänvisades endast 42 procent av de unga som sökte vård på grund av koncentrationssvårigheter till en ADHD-utredning.

– Detta visar att den nya modellen hjälper till att identifiera vilka som verkligen behöver ADHD-utredningar. Tidigare genomgick många unga med koncentrationssvårigheter utredningarna i onödan, vilket ledde till köer på upp till två år, säger projektchef Anu Hiironniemi från välfärdsområdets EU-finansierade projekt Prima Botnia.

Stöd för koncentrationssvårigheter snabbt och enligt behov

I den nya modellen utvärderas situationen för unga som söker vård på grund av koncentrations- och uppmärksamhetsproblem inom två veckor. För att stödja bedömningen av vårdbehovet används terapinavigatorn, som är en symptomenkät som fylls i på webben. Den innehåller nationellt rekommenderade mätare för att kartlägga de vanligaste psykiska hälsoutmaningarna.

Alla unga erbjuds också tidigt stöd för koncentrationssvårigheter i form av assisterad egenvård. Assisterad egenvård innebär att den unga arbetar självständigt för sitt eget välbefinnande, men samtidigt får stöd och handledning av en professionell. Egenvårdsprogrammet för koncentrationssvårigheter innehåller praktiska övningar och konkreta metoder som stödjer koncentrationsförmågan och vardagshanteringen. Under den assisterade egenvården har man vanligtvis tre möten med 1–2 veckors mellanrum.

– Terapinavigatorn och assisterad egenvård hjälper till att hitta rätt behandling i ett tidigt skede. Genom att arbeta tillsammans får vi en helhetsbild av symptomen och hur de påverkar det dagliga livet. Även om assisterad egenvård inte direkt lindrar symptomen hjälper det också till att identifiera varifrån utmaningarna kan komma, säger psykiatriska sjukskötaren Meri-Juulia Pihlaja från psykosociala centret i södra området.

För vissa är assisterad egenvård tillräckligt stöd i vardagen; för andra kan det finnas en annan orsak bakom koncentrations- och uppmärksamhetsproblemen än en sjukdom eller ett syndrom. Faktorer som stress, sömnsvårigheter, oregelbunden måltidsrytm eller substansanvändning kan påverka koncentrationen. Om assisterad egenvård inte är tillräckligt och andra undersökningskriterier uppfylls, kan ADHD-utredningar påbörjas inom primärvården i hela välfärdsområdet.

För att etablera den nya modellen och stärka personalens kompetens, startar en utbildning om tidig identifiering och stöd för neuropsykiatriska störningar i höst. Utbildningen är öppen för all personal i välfärdsområdet och anordnas i samarbete med Vasa yrkeshögskola. Den erbjuder information om den nya vårdstigen samt praktiska tips för att stödja exekutiva funktioner och interaktion.

Läs också

Finansieras av Europeiska unionen - NextGenerationEU