Till innehållet
Allmänt

I höst kan du få vård även på andra social- och hälsocentraler

Invånarna i Österbotten kan senast från den 1 september 2025 få sin kortvariga vård på vilken skötar- eller läkarmottagning som helst i välfärdsområdet. I och med ändringen kan invånarna få sin vård snabbare i situationer när väntetiden till den egna välfärdsstationen eller den egna social- och hälsocentralen är lång. Ändringen påverkar inte behandlingen av långtidssjukdomar eller mödra- och barnrådgivningstjänster där kontinuiteten i vården är viktig. I fråga om dessa tjänster kommer invånarna i fortsättningen att kunna byta verksamhetsställe med sex månaders mellanrum.

Även välfärdsområdets personal kan efter att de har bedömt en patients vårdbehov hänvisa patienten till en annan mottagning än den egna mottagningen om det här förkortar väntetiden. Avståndet till mottagningen får i sådana fall ändå inte bli över 50 kilometer. Kunden kan om hen vill också vänta på en tid till den egna mottagningen.

– Det här är något som kunderna själv önskat. I fortsättningen kommer kunderna alltså att kunna sköta enskilda ärenden exempelvis på arbetsorten, säger verksamhetsområdesdirektör Sofia Svartsjö som ansvarar för social- och hälsocentralerna.

Förändringen kan genomföras tack vare att välfärdsområdet nu har ett gemensamt klient- och patientdatasystem.  

Kundens vårdenhet väljs i samband med bedömningen av vårdbehovet. Vårdbehovet bedöms per telefon via numret 06 218 9000, medan behovet av munhälsovård bedöms via numret 06 218 9100. Tiden kan också bokas digitalt. Den nya digitala sjukvårdsmottagningen kan för närvarande användas av hälften av invånarna i Österbotten. Telefonnumret till vårdbehovsbedömningen i Kristinestad är 06 218 6019.

I fortsättningen kan enheter för fortlöpande service bytas med sex månaders mellanrum

Tidigare har invånarna kunnat byta sin enhet för fortlöpande service en gång per år, dvs. sin välfärdsstation eller social- och hälsocentral. Men i fortsättningen kan invånarna om de vill byta den enhet där man behandlar exempelvis deras långtidssjukdomar eller erbjuder dem rådgivningstjänster med sex månaders mellanrum.

I fortsättningen kan invånarna utifrån sitt eget önskemål och behov också välja vitt skilda social- och hälsocentraler för behandlingen av sina kroniska sjukdomar, för sina rådgivningstjänster och för sin mun- och tandvård.

– Långvariga vårdrelationer är viktiga för både kunden och vårdgivaren. För känslan av trygghet ökar då man känner sin egen läkare, sjukskötare eller hälsovårdare, säger Sofia Svartsjö. 

Vid sitt sammanträde den 5 maj 2025 beslutade styrelsen för Österbottens välfärdsområde att utvidga valfriheten. Nu fortsätter det praktiska beredningsarbetet, och ändringarna träder i kraft senast i september.