Hyrorna för boendeservicen harmoniseras – hyran för en del klienter höjs
För närvarande baserar sig hyresnivåerna på boendeenheterna på gamla hyresavtal. Enligt förslaget ska hyresnivåerna harmoniseras så att hyran i fortsättningen motsvarar de verkliga kostnaderna. Samtidigt ska välfärdsområdet ta i bruk enhetliga hyresavtalsunderlag. På boendeenheterna betalar klienterna hyra för sin egen boyta samt en andel för de allmänna utrymmena som fördelas jämnt mellan klienterna. I en del gamla avtal har klientens andel av hyran varit mycket låg, varför den inte täckt kostnaderna för den hyrda bostaden. Klient A har kunnat betala 530 euro per månad för en lika stor och liknande bostad som klient B i en annan kommun har betalat 280 euro per månad för. Den hyra som välfärdsområdet betalar per klient till fastighetsägaren är ofta mångdubbel i förhållande till de hyror som uppbärs av klienterna.
– I och med de nuvarande avtalen är klienterna i en ojämlik ställning, eftersom klienternas hyror kompenseras avsevärt mera på vissa enheter än på andra, säger välfärdsområdets hyreschef Anders Enkvist.
Hyrorna höjs högst till den övre gränsen av de maximala boendeutgifterna som fastställs av FPA
Förslaget om att klienthyrorna ska förenhetligas och att hyresavtalen därmed ska förnyas kommer att beröra de klienter som bor på boenden för äldre personer eller på boenden som erbjuder mental- och missbrukarvård eller på boenden som erbjuder funktionshinderservice. För klienter som bor i ARA-finansierade fastigheter kommer det här att betyda att deras hyresavtal kommer att förnyas, men ARA-lagstiftningen innehåller separata bestämmelser om hyror kan höjas i ARA-objekt.
I praktiken innebär det här att hyrorna kommer att höjas för ca 770 klienter. Hyran kan högst ändå höjas till den övre gränsen av de maximala boendeutgifterna som FPA fastställt för pensionärer. I Vasa betyder det här 712 euro per månad och i de övriga kommunerna i välfärdsområdet 624 euro per månad.
Höjningarna varierar från boendeenhet till boendehet, eftersom kvadratmeterpriset och den andel som klienterna betalat varierar. Hyrorna föreslås höjas med högst 7 % per år. Hyreshöjningarna kommer att fördelas över flera år om det inte räcker med en hyreshöjning för att hyran ska motsvara de faktiska kostnaderna, med beaktande av de maximala boendeutgifterna som fastställts av Folkpensionsanstalten. Om den hyra som klienten betalar överskrider de maximala boendeutgifterna som fastställs av FPA sänks hyran så att den motsvarar de maximala boendeutgifterna.
För klienter på serviceboende med heldygnsomsorg beaktas hyran i samband med fastställandet av serviceavgiften. Detta innebär att hyreshöjningen kompenseras med en lägre vårdavgift.
– I samband med beredningen av ärendet har man fört omfattande diskussioner om hur de här ändringarna kommer att påverka våra klienter. Samtidigt kan vi inte förbigå det faktum att det nuvarande systemet inte är jämlikt, säger sektordirektör Heidi Kotanen som ansvarar för de tjänster som tillhandahålls för äldre.
Klienterna har informerats om de planerade ändringarna i slutet av april. Om de nya hyresprinciperna och hyrorna godkänns i välfärdsområdesstyrelsen kommer klienterna att ges mer information i vår.